„Maretele realizari” ale Romaniei cu privire la drepturile omului, au fost raportate la ONU

 

În cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului al ONU, România a raportat privitor la situatii de încalcari ale drepturilor omului de o maniera ce transmite lipsa oricarei preocupari a statului român pentru ideea de protectie efectiva a drepturilor omului cuplata cu o inadmisibila lipsa de întelegere a subiectului, potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse Juridice.

ONUDelegatia României la Geneva, în cadrul mecanismului Evaluarii Periodice Universale a României[1] a raspuns unor critici aduse de Centrul de Resurse Juridice[2]. Criticile priveau evacuarile fortate ale celor mai vunerabile comunitati de romi si relocarea acestora de catre municipalitati din România în zone periculoase din punct de vedere al sanatatii si mediului. Criticile mai priveau si faptul ca fostul Ministru de Externe Baconschi a primit doar o recomandare de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru o declaratie de presa din 2010 în care a asociat romii cu criminalitatea din ratiuni fiziologice, naturale[3].

La aceste critici, statul român, vrând sa arate ca România a raspuns adecvat acestor încalcari ale drepturilor omului, a explicat cum municipalitatile care au evacuat romii în zone improprii locuirii au primit amenzi contraventionale (pe care ulterior le-au contestat în instanta si de multe ori au câstigat) si cum Agentia Nationala pentru Romi monitorizeaza situatiile si se implica în mereu viitoare proiecte de incluziune. Referitor ideea de a-i da unui Ministru de Externe pentru declaratii demne de epoca nazista doar o recomandare, statul român a explicat cum, CNCD, neidentificând intentia, element considerat necesar pentru a sanctiona, recomandarea de a se abtine de la astfel de declaratii pe viitor a fost suficienta.

Ca politicienii români în general, si cei care populeaza administratiile locale în mod particular, considera ca e în regula sa mute romii oricând si oriunde dupa bunul plac si apoi sa mai si conteste nesemnificativele amenzi administrative pe care le primesc uneori de la CNCD, stiam. Ca instantele românesti de prea multe ori dau dreptate acestor autoritati, iarasi stiam. Ca Agentia Nationala pentru Romi e inutila în apararea romilor de abuzuri era evident de mult. Ca politicienii români joaca cu iresponsabilitate cartea rasismului în fata românilor, în majoritatea lor vulnerabili la propaganda rasista, din nou stiam. Acum am aflat ca diplomatiei române i se pare, la fel ca în vremea comunismului (cu diferenta ca atunci lucrurile intrau într-o oarecare logica a ordinii mondiale de la acel moment) ca acesta masura a (a)normalitati românesti merge a fi expusa cu nonsalanta si pretinzând a fi actionat adecvat si în exterior. Sigur, diplomatia nu face decât sa transmita pozitia statului român.

Mai mult, faptul ca delegatia României declara în fata Cosiliului Drepturilor Omului al ONU ca, pentru a sanctiona discriminarea e nevoie de intentie, arata ca statului român prin CNCD, ii lipseste nu doar o minima întelegere a ceea ce înseamna discriminarea, dar si o minima cultura istorica care sa-i spuna ca nici Hitler nu era constient ca discrimineaza, ba i se parea ca e chiar normal ce face. Nu ramâne decât o intrebare: delegatia României a dat un astfel de raspuns, ce nu are nimic de-a face cu gravitatea faptelor de discriminare semnalate, din ignoranta, sau din rea credinta? Prima ar fi fara intentie. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie