Inlesniri la plata datoriilor pentru Posta Romana

 

Statul a acordat Postei Române înlesniri la plata datoriilor pe care aceasta le are la buget, dupa cum reiese din Lista marilor contribuabili care înregistrau obligatii restante la bugetul de stat, la finalul lunii martie 2013, publicata de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF).

posta romana 1În document se arata ca societatea avea, la vremea respectiva, datorii de peste 91 de milioane de lei la bugetul de stat, însa Ion Smeeianu, directorul general al Postei Române, a subliniat, recent: „Posta are datorii fiscale de 242 milioane de lei, suma care include si datoria calculata de ANAF, de 107 milioane de lei (n.r. în urma unui control finalizat în 16 mai 2013, care a avut ca rezultat o suplimentare a datoriei fiscale a Postei). Cea mai mare parte a datoriilor este efectul unui contract încheiat cu sindicatul Postei, în mandatul directorului general Dan Mihai Toader, care prevedea acordarea de tichete de masa premium”.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, subliniaza ca înlesnirile la plata acordate Postei nu reprezinta ajutor de stat, întrucât legislatia în domeniu, care a fost modificata în urma cu un an, prevede posibilitatea esalonarii inclusiv a amenzilor, daca sunt luate în calcul dobânzile si garantiile aferente.

Domnia sa ne-a declarat ca autoritatile se pregatesc sa stearga datoriile Postei Române la stat, în vederea privatizarii operatorului nostru postal.

„Ne pregatim pentru asa ceva (n.r. stergerea datoriilor), însa mai întâi asteptam finalizarea studiului care ne va arata ce este mai rentabil – privatizarea companiei sau lichidarea sa, pentru ca acestea sunt cele doua variante pentru Posta Româna”, ne-a spus Bogdan Chiritoiu.

Ion Smeeianu a precizat, în urma cu circa o luna – când a fost termenul limita pentru cumpararea caietelor de sarcini în vederea vânzarii pachetului majoritar de actiuni de la Posta si pâna la care nu a fost achizitionat niciun caiet de sarcini -, ca potentialii investitori au fost opriti sa participe la privatizarea operatorului român de posta de datoriile importante ale societatii de stat.

Posta Româna are datorii totale de 650 de milioane de lei, înregistrând o pierdere financiara, la finalul lui 2012, de 52 de milioane de lei, de la 182 de milioane de lei, cât au reprezentat pierderile companiei în 2011.

*  CFR si CFR Marfa – uite datoria, nu e datoria!

Se pare ca datoriile reprezinta unul dintre principalele obstacole care-i împiedica pe investitori sa cumpere actiuni la companiile noas¬tre de stat, situatia datoriilor istorice reprezentând o problema atât în privatizarea combinatului Oltchim, cât si a companiei CFR Marfa.

În cazul acesteia din urma, prezenta si ea pe Lista marilor datornici la buget din luna martie, autoritatile au rezolvat situatia, stergând toate obligatiile restante la stat, de circa 1,8 miliarde lei, prin conversie în actiuni, în vederea vânzarii a 51% din actiunile CFR Marfa.

Prin procedura de privatizare a CFR Marfa, care a fost finalizata joia trecuta, prin anuntarea unui câstigator – Grup Feroviar Român -, au fost sterse si arieratele CFR SA catre bugetul consolidat, care ajungeau la 133,64 milioane de lei, la 31 martie 2013.

Astfel, datoriile pe care CFR Marfa le avea catre ANAF, dupa ce le-a preluat de la CFR SA, au fost sterse prin conversie în actiuni, în baza unei Ordonante de Urgenta.

Operatiunea, prin care au fost convertite în actiuni datorii în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, a urmarit „o echilibrare economico-financiara” a CFR Marfa în vederea cresterii atractivitatii la privatizare, iar caracterul de urgenta al ordonantei este generat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin întelegerile cu Fondul Monetar International”, potrivit autoritatilor din domeniu.

Aceasta nu este prima data când Guvernul „curata” de datorii compania nationala de cai ferate.

La începutul lunii martie, Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind conversia datoriilor CFR în actiuni, dupa ce aceasta fusese promulgata de presedintele Traian Basescu, printr-un decret.

Astfel, obligatiile principale si accesoriile aferente acestora, pe care CFR le are catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele fondurilor speciale, reprezentând impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii si pe veniturile asimilate salariilor, emise pâna la data de 29 februarie 2012, au fost stinse prin conversie în actiuni, facându-se o derogare de la reglementarile actuale în domeniu ce reglementeaza datoria publica.

Guvernul si-a dat acordul pentru începerea procedurii de conversie a datoriilor CFR în actiuni în luna aprilie a anului trecut.

În acest fel, datoriile CFR catre stat în valoare de 3,99 miliarde lei (peste 900 de milioane de euro), din care mai mult de 2 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu întârziere, au fost anulate, prin conversia lor în actiuni.

„Întregul proces a primit aprobarea Comisiei Europene. (…) Avem acordul Comisiei Europene, care nu considera conversia în actiuni ajutor de stat, întrucât nu exista concurenta pe aceasta piata. Este o piata cu un singur operator important si atunci problema ajutorului de stat nu se pune”, a precizat, anul trecut, Dan Suciu, purtator de cuvânt al Guvernului la vremea respectiva. Acesta a afirmat ca procesul privind conversia în actiuni a datoriilor istorice ale CFR este conditionat si dublat de un Plan de masuri de redresare economico-financiara a companiei de stat. Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie