Castrarea chimica a pedofililor este sustinuta de Patriarhie

 

Într-o zi de doliu national, în Parlamentul României s-a strecurat  un alt subiect de interes. Pe “masa rotunda” a unui grup de senatori, alaturi de reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, preoti si medici, a fost asezat un draft de proiect legislativ privind castrarea chimica a pedofililor. Desi exista înca din 2011 o astfel de initiativa legislativa, adoptata tacit de Senat si ramasa blocata la Camera Deputatilor, senatorii Ciprian Rogojan, Gabriela Firea si Marian Vasiliev vor sa reînvie subiectul si sa depuna un nou proiect de lege pe aceasta tema la începutul noii sesiuni parlamentare.

patriarhiaCe spun reprezentantii clerului

În încercarea de a-si promova initiativa, senatorii au gasit sustinere acolo unde nici nu se asteptau: la Biserica. Preotul Raduca Vasile, reprezentantul Patriarhiei  la dezbatere, a declarat nu doar ca va sustine aceasta initiativa, ci o va si promova.

Din partea Manastirii Putna, preotul Victorin a fost mai transant. În cazul pedeofililor, hotilor si al criminalilor nu trebuie sa întoarcem si obrazul celalalt.

„Pai mila crestina se aplica daca exista discernamânt. Discernamântul este cel mai valoros. Imaginati-va ca aveti un copil care a fost abuzat, si imaginati-va ca acest lucru l-a facut cel mai bun prieten sau chiar o ruda apropiata.  Libertatea mea înceteaza atunci când intru peste libertatea celuilalt.  Daca noi nu aveam aceasta constiinta sadita în noi, societatea trebuie sa aiba grija de acesta problema. Pot sa fiu eu întelegator cu cel care i-a creat copilului o trauma ulterioara pentru tot parcursul vietii?”, a declarat parintele Victorin, la finalul dezbaterii.

Cum ar arata proiectul de lege

Termenul de „castrare” le pune probleme însa. Asa cum au recunoscut-o si initiatorii, sunt multe persoane care considera ca a castra prespune o interventie chirugicala. În realitate, castrarea chimica înseamna un tratament hormonal administrat pentru scaderea libidoului unei persoane si poate fi reversibil, în sensul în care exista posibilitatea ca, în momentul opririi tratamentului respectiv, activitatea sexuala sa nu fie afectata.

Proiectul, desi este înca în faza incipiala, presupune, în prima varianta, ca unui pedofil sa i se reduca pedeapsa cu închisoarea daca acesta cere sa fie supus tratamentului hormonal de bunavoie sau, în a doua varianta, impunerea tratamentului în ultimele trei luni de detentie.

„Pedepsele din prezent sunt mult prea permisive”, se plânge Rogojan. „Acum primesti închisoare de cinci ani, sa zicem, dar scrii o carte si dupa doi ani iesi din detentie si repeti fapta Eu cred ca putem face un pas catre extinderea pedepselor a celor care abuzeaza copiii sub 13 sau 15 ani. Iar daca pedofilii se ofera sa fie supusi tratamentului, deci voluntar, atunci sa li se reduca pedeapsa. Este mult mai ieftin acest tratament hormonal, din punct de vedere economic, decât detentia”, a spus senatorul Rogojan, adaugând ca o astfel de masura ar putea fi extinsa si violatorilor.

Mai mult, referitor la durata tratamentului, adica a castrarii chimice, initiatorii spun ca ar trebui aplicat pâna la maxim trei ani nu de un medic, ci de o întreaga comisie de specialisti. „Un singur medic poate sa minta la un moment dat”, acuza Rogojan.

Din grija pentru „copiii tarii”, senatoarea PSD Gabriela Firea s-a alaturat colegilor sai din opozitie si s-a semnat ca si co-initiator.

„Suntem parinti sau unii dintre noi urmeaza sa devina parinti si constientizam ca avem o responsabilitate fata de copiii nostri si copiii tarii. Vom încerca sa impulsionam dezbaterea pe acest proiect, daca se poate cu prioritate. Comportamentul uman reactioneaza în cazul unor pedepse care contin termeni considerati de societate duri dar adecvati situatiei”, a spus senatoarea.

Problema pedofililor trebuie rezolvata, aceasta fiind si concluzia doctorului Cristian Andrei. „Eu sunt de acord cu masura de a recomanda sau de a impune, acolo unde este cazul, tratamentul hormonal pentru pedofilul diagnosticat psihiatric. Tratamentul ar fi foarte bun atât în interesul comunitatii, dar si în interesul pedofilului”, spune el.

Însa în niciun caz sub numele de castrare chimica. „Castrarea este satisfactia un pic ciudata a celorlalti barbati care vor sa-l pedepseasca pe cel care e pedofil. Mi se pare o forma agresiva a unor oameni de semnala un fenomen social foarte raspândit . Unii oameni spun ca îi sperii pe pedofili daca-i ameninti cu castrarea. Pe pedofil nu-l intereseaza prea mult genitalitatea, nu partea lui genitala are probleme, ci creierul lui este bolnav si atunci trebuie abordat emotional, psihologic, social”, a declarat doctorul, pentru gândul.

Când va ajunge proiectul final în Parlament

Aflat abia în stadiul dezbaterilor, cei trei initiatori sustin ca, pe lânga discutiile de miercuri, vor urma si alte întâlniri pe tema castrarii chimice a pedofililor.

„Avem sustinerea societatii, am vorbit cu cetatenii în teritoriu si toti sunt de acord. Ba mai mult, vor sa se aplice la toti infractorii, nu doar la pedofili”, se lauda senatorul PPDD Marian Vasiliev.

Astfel, pe perioada vacantei parlamentare, cei trei senatori vor continua dezbaterile, urmând ca din toamna, dupa începutul urmatoarei sesiuni parlamentare, sa fie depusa si initiativa legislativa. Sorina Ionasc, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie