Amanarea certificatelor verzi. Ce vor vota parlamentarii?

 

Guvernul a decis ca este cazul sa ia masuri de modificare a schemei de sprijin pentru productia de energie regenerabila pentru a aduce facturile platite de consumatori la un nivel suportabil. Intentia buna si binevenita de a reduce cu 50% costurile cu certificatele verzi s-a transformat într-un act normativ care seamana cu o „salata” de masuri incoerente si neclare care risca sa atraga o gramada de procese din partea investitorilor, în urma carora statul ar putea plati bani grei.

certificate verziTeoretic, certificatele verzi trebuie sa ne coste cu 50% mai putin, dar practic nu sunt cuantificate efectele din cauza problemelor de aplicare.

Legea de aprobare a ordonantei trebuie sa fie avizata astazi, în plenul Parlamentului si se pare ca sunt putine sanse ca parlamentarii sa doreasca sa o modifice într-o maniera acceptabila.

Ordonanta de Urgenta care instituie amânarea acordarii producatorilor de energie curata a unei parti importante din certificatele verzi care li se cuvin a fost dezbatuta, ieri, în Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor, într-o atmosfera de circ. Investitorii si-au sustinut aprigi cauza, Departamentul de Energie din Ministerul Economiei a refuzat orice propunere de amendare a ordonantei, deputatii au spus tot ce le-a trecut prin cap, iar conducerea reglementatorului de energie (ANRE) a fost minge de ping-pong în încercarea de a media discutia.

Practic, în Parlament miroase a vacanta, iar unii deputati vorbeau pe la colturi ca „este ordin de la partid” sa nu accepte nicio modificare, iar ordonanta sa treaca asa cum a iesit din Guvern, într-o forma neclara.

Ordonanta prevede amânarea acordarii a câte unui certificat verde pentru 1 MWh produs în parcurile eoliene si microhidrocentrale, precum si a doua certificate verzi pentru 1 MWh produs în parcurile fotovoltaice. Amânarea va fi aplicata de la 1 iulie, pâna la 1 ianuarie 2017.

Actul normativ lasa posibilitatea Guvernului sa aprobe scaderea numarului de certificate verzi acordate producatorilor pentru tehnologiile supracompensate, nu mai acorda certificate verzi parcurilor fotovoltaice care func¬tioneaza pe terenuri agricole, iar producatorii de energie verde nu vor mai primi certificate pentru energia produsa în plus fata de cantitatea notificata dispecerului energetic.

La invitatia deputatilor, investitorii în productia de energie regenerabila s-au chinuit, ieri, sa formuleze amendamente la actul normativ, care are foarte multe hibe, dar eforturile le-au fost zadarnice. Maricel Popa, secretar de stat în Departamentul de Energie din Ministerul Economiei, le-a respins ferm propunerile, fara sa stea prea mult pe gânduri si, evident, fara sa analizeze daca printre amendamente s-a strecurat vreo idee buna.

Singurul amendament acceptat (cu voia Ministerului Agriculturii) a fost acela ca prevederea neacordarii de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice construite pe terenuri agricole sa se aplice de la 1 ianuarie 2014. Astfel, dezvoltatorii prezenti acum în piata au timp sa scoata terenurile din circuitul agricol pentru a putea beneficia de schema de sprijin.

Investitorii au propus ca amânarea dorita de Guvern pentru acordarea certificatelor sa fie în cote egale, res¬pectiv pentru 25% din unitatile care li se cuvin, pentru toti producatorii de energie curata, indiferent de tehnologie.

De asemenea, ei au solicitat ca actul normativ sa stipuleze amânarea tranzactionarii si nu a acordarii pentru a avea siguranta ca vor intra în posesia certificatelor verzi.

Pentru ca ordonanta instituie obligativitatea tranzactionarii certificatelor pe piata OPCOM, investitorii au solicitat posibilitatea tranzactionarii intra-day, proiect despre care se spune ca ar fi blocat la ANRE, unde a fost trimis spre avizare din decembrie. Ei au solicitat avizarea unor mecanisme flexibile de tranzactionare pe OPCOM si de notificare a productiei orare pentru nu mai produce dezechilibre pentru care sa fe penalizati.

Secretarul de stat Maricel Popa a respins toate propunerile, fara prea multe explicatii.

Investitorii, revoltati, au declarat ca ordonanta decapiteaza întreaga indus¬trie si ca încalca prevederile directivelor europene din domeniu, care va atrage sanctiuni dure pentru tara noastra.

Într-adevar, ordonanta trebuie notificata la Comisia Europeana înainte sa fie aplicata. Autoritatile vor aplica, însa, actul normativ de la 1 iulie, pornind de la ideea ca sprijinul pentru regenerabile va fi redus si ca raspunsul Comisiei va fi unul pozitiv. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie