Achizitia publica – Atribuire contracte

 

In Monitorul Oficial nr. 371 din 21 iunie 2013 a fost publicate Instructiunile nr. 1/2013 ale Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice emise in aplicarea prevederilor art. 188 alin. (2) lit. d) si art. 188 alin. (3) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

AchizitiiIn cadrul actului normativ se arata:

Prezentele instructiuni sunt emise in aplicarea art. 188 alin. (2) lit. d) si alin. (3) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atunci cand stabileste cerintele de calificare autoritatea contractanta are obligatia sa respecte principiul proportionalitatii si sa nu formuleze cerinte care ajung sa se dubleze, respectiv care nu pot fi justificate in raport cu ceea ce urmeaza a fi prestat/executat asa cum este prevazut la nivelul caietului de sarcini sau al documentatiei descriptive.

Este recomandabil ca cerintele de calificare sa vizeze in special experienta specifica a personalului implicat in derularea contractului si nu experienta generala a acestuia.

Experienta similara a personalului de conducere, precum si cea a persoanelor responsabile pentru indeplinirea contractului se raporteaza la domeniul aferent obiectului contractului ce urmeaza a fi atribuit.

In conformitate cu principiul recunoasterii reciproce, autoritatea contractanta are obligatia de a accepta documente echivalente celor solicitate la nivelul documentatiei de atribuire, emise de organisme stabilite in alte state.

Dispozitii in legatura cu cerintele/criteriile de calificare si selectie referitoare la studiile personalului de conducere, precum si ale persoanelor responsabile pentru indeplinirea contractului de servicii/lucrari

Cerinte legate de studii – Domeniul studiilor

Informatii referitoare la studii se pot solicita personalului de conducere, precum si persoanelor responsabile pentru indeplinirea contractului.

Atunci cand solicita indeplinirea unor cerinte de calificare legate de studii, autoritatea contractanta are in vedere faptul ca exista situatii in care sunt relevante competentele persoanei/persoanelor responsabile pentru indeplinirea contractului de servicii/lucrari, si nu domeniul studiilor.

Atunci cand se solicita informatii referitoare la studii, se va justifica de ce se solicita absolvirea studiilor intr-un anumit domeniu, respectiv de ce doar o persoana care a absolvit studiile solicitate poate indeplini activitatile din contractul ce urmeaza a fi atribuit si de ce persoane care au alte studii decat cele solicitate nu pot realiza aceste activitati.

In masura in care exista o justificare in ceea ce priveste domeniul studiilor solicitate, domeniul va fi definit clar pentru a nu crea ambiguitati in evaluarea documentelor de calificare.

Nota exemplificativa:

Nu este suficient sa se mentioneze domeniul tehnic, ci se va preciza expres ce tip de studii se solicita, spre exemplu specializarea constructii civile, industriale si agricole (conform legislatiei relevante in vigoare).

Daca se justifica solicitarea absolvirii studiilor intr-un anumit domeniu, acesta va fi corelat cu domeniul relevant care sa permita desfasurarea activitatilor aferente obiectului contractului, activitati ce vor fi derulate de persoana careia i-au fost solicitate respectivele studii.

Durata studiilor

Referinta la durata studiilor se face prin solicitarea fie de studii superioare, fie de studii medii.

Nota exemplificativa:
Nu se vor solicita studii superioare de lunga durata.

Studii postuniversitare

Nu se poate solicita ca un expert sa aiba atat studii superioare cat si studii postuniversitare, studii universitare de masterat sau doctorat.

Nota exemplificativa:

Spre exemplu, nu se poate impune ca un expert sa aiba studii superioare absolvite cu diploma de licenta si master in acelasi domeniu.

Nu se justifica solicitarea absolvirii de catre o anumita persoana responsabila pentru indeplinirea contractului doar de studii postuniversitare/master/doctorat. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie