Tranzactionarea si incheierea contractelor de bursa. Conditii speciale

 

Fiecare tip de piata are reguli pentru tranzactionarea si incheierea contractelor. Astfel, pe piata la disponibil pot inregistra oferte membrii actionari, precum si membrii afiliati.

bursaPe piata licitatiilor pot inregistra comenzi membrii actionari, membrii afiliati si orice persoane juridice/fizice sau alte entitati care au incheiat in prealabil un contract de prestari servicii cu bursa de marfuri, pe piata mixta pot inregistra oferte membrii actionari, membrii afiliati, precum si clientii bursei, iar pe piata creantelor pot inregistra oferte membrii actionari, membrii afiliati, precum si clientii bursei.

Contractul de bursa

Contractul de bursa este un contract spot, un contract forward, un contract de vanzare ori furnizare de marfuri, servicii sau lucrari, un contract de cesiune de creanta incheiat in conformitate cu reglementarile bursei de marfuri ori un contract de vanzare pe piata mixta.

Contract spot este un contract de vanzare, cu clauze prestabilite de bursa de marfuri, cu executare imediata sau cu executare in cel mult 10 zile lucratoare de la data manifestarii acordului ferm de vointa al partilor prin tranzactia efectuata la bursa de marfuri.

Contractul forward este un contract de vanzare, cu termen suspensiv, ale carui clauze sunt prestabilite de bursa de marfuri. Termenul unui contract forward poate fi stabilit de partea ce initiaza oferta pana la 18 luni, dar nu mai putin de 10 zile lucratoare.

Pe piata la disponibil si pe piata mixta, operatiunile de bursa includ inregistrarea, negocierea ofertelor si efectuarea tranzactiilor pentru incheierea de contracte spot si forward pe piata respectiva, in timp ce pe piata licitatiilor aceleasi operatiuni privesc inregistrarea comenzilor, negocierea ofertelor si incheierea contractelor de vanzare sau achizitie de marfuri, servicii ori lucrari.

Pe piata creantelor operatiunile bursiere constau in inregistrarea, negocierea ofertelor si incheierea contractelor de cesiune de creanta din piata.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Drept comercial roman. Pentru mai multe detalii a se vedea Stefan Mihaila, Aida Diana Dumitrescu – Drept comercial roman, Editura C.H.Beck 2013.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie