Cum isi salveaza statul companiile pe banii romanilor
Modelul stergerii datoriilor la stat ale CFR Marfa va fi preluat si la alte companii de stat, bugetul fi ind astfel privat de miliarde de lei
Prima companie care va prelua modelul CFR Marfa, dupa cum a spus zilele trecute Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, este Posta Româna, aflata pe lista de privatizari convenita cu Fondul Monetar International. Si în cazul Oltchim, administratorii judiciari au vorbit despre aceeasi solutie, a stergerii datoriilor. Asta înseamna ca banii care trebuiau recuperati pentru plata pensiilor românilor si alte cheltuieli vor fi stersi cu buretele. În total, Executivul a anulat si va anula la CFR Marfa, Posta Româna si Oltchim datorii catre buget si alte entitati publice de 3,5 miliarde de lei. Suma este echivalentul unui sfert din golul bugetului de pensii.
Datorii mari, pret mic
Exemplul CFR Marfa este cel mai graitor despre cum „curata” autoritatile companiile din propria ograda. Per total, pierderea bugetului cu CFR Marfa, prin creantele sterse, a fost de 1,5 miliarde de lei, deci 370 de milioane de euro. În schimb, Grup Feroviar Român, câstigatorul licitatiei pentru CFR Marfa, plateste statului 202 milioane de lei, pentru companie, daca tranzactia se va încheia. Suma este, din start, aproape jumatate din datoria stearsa si va ajunge doar partial înapoi, la buget.
„Cele 202 milioane de euro merg la Trezorerie si sunt folosite pentru sustinerea programelor din fonduri UE. Partial, pot finanta si bugetul”, a declarat ex-ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pentru EVZ.
CFR, exemplu de evitat
La Posta Româna se pregateste anularea sumelor datorate fiscului, iar la Oltchim a creantelor la AVAS si Electrica. Daca privatizarile vor decurge ca la CFR Marfa, unde datoriile au fost sterse în pripa, în plina privatizare, sunt toate sansele ca statul sa încaseze tot putin, prin vânzare. Bugetul va fi însa privat de sume importante, spune Ialomitianu. Raluca Florescu, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!