Inspiratia de dupa gratii. Cum si-au scurtat drumul spre libertate detinutii care au scris carti

 

„Cazarea” în recluziune stimuleaza adesea inspiratia în scris, face vremea sa treaca mai usor si uneori reduce durata de ispasire a pedepselor, motive suficient de puternice pentru ca detinutii cu oarece dare intelectuala sa se refugieze în conceperea de „opere” de diferite facturi.

inchisoareUn numar de 21 de detinuti folosesc timpul petrecut dupa gratii scriind lucrari stiintifice, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, închisorile Rahova si Jilava fiind „mediile” cele mai propice aparitiei de „opere”. Astfel ca oameni de afaceri, politicieni, ingineri, medici, care îsi platesc pacatele/greselile fata de societate, îsi descopera sau redescopera, de voie-de nevoie, îndemânarea la scris.

În penitenciarele din România, anul acesta patru detinuti au elaborat lucrari stiintifice, iar, în prezent, 21 dintre persoanele încarcerate scriu astfel de opere, potrivit unui raspuns al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), la o solicitare a Agentiei Mediafax.

Numarul de lucrari stiintifice scrise dupa gratii a crescut considerabil fata de anul trecut, când au fost elaborate doar 11 „opere”.

De asemenea, potrivit ANP, între 2006 si 2013 au fost elaborate 31 de lucrari stiintifice, iar în baza acestora 18 persoane private de libertate au beneficiat de reducerea pedepsei: 12 în perioada 2006-2011, patru în 2012 si doua în 2013.

Cele mai multe astfel de opere au fost scrise la Penitenciarul Bucuresti Rahova, si anume cinci, patru lucrari au fost elaborate în Penitenciarul Bucuresti Jilava, câte trei în închisorile din Oradea si Galati, si câte doua lucrari în cele de la Codlea si Iasi.

Fostul premier Adrian Nastase, Dinel Staicu, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, istoricul american Kurt Treptow sunt doar câtiva dintre cei care au folosit timpul petrecut dupa gratii scriind carti.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie