17 turisti romani au murit si 30 au fost raniti intr-un grav accident rutier in Muntenegru

 

Un autocar cu turisti români s-a rasturnat într-o prapastie din Muntenegru, a anuntat televiziunea publica din RTCG, citând politia, relateaza AFP. Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, 17 români au murit si alti 30 au fost raniti, dintre care 8 se afla la terapie intensiva. Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat pentru MEDIAFAX ca în autocar se aflau 47 de persoane, cetateni români, între care un minor.

accidentSecretarul de stat în Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat ca 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru si ca opt dintre cele 30 de persoane ranite internate în spitalul din Podgorita se afla la terapie intensiva.

Raed Arafat a spus ca toate persoanele ranite sunt internate în spitalul din Podgorita, opt dintre acestea fiind la sectia de terapie intensiva.

„Dintr-o discutie cu medicii de acolo, opt dintre raniti sunt la terapie intensiva, de aceea s-a decis sa fie trimis cineva acolo”, a spus Arafat, care a precizat ca în urma accidentului din Muntenegru 17 români si-au pierdut viata.

El a mai spus ca în aceasta noapte va pleca în Muntenegru, împreuna cu doi consuli de la sectia consulara a MAE, pentru a evalua situatia si a decide daca sunt pacienti care trebuie adusi în România.

Arafat a precizat ca este posibil, daca se fac procedurile necesare, ca persoanele decedate sa fie aduse în tara cu aeronava cu care el va pleca în Munenegru în aceasta noapte, mentionând însa ca ranitii vor fi adusi cu un alt zbor, daca în urma evaluarii situatiei se va decide acest lucru.

„Pâna dupa vizita nu putem spune daca ranitii vor fi adusi aici sau nu”, a spus Arafat.

Un bilant precedent furnizat de televiziunea publica din Muntenegru RTCG, citând politia, era de 16 morti si 31 de raniti.

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit într-o prapastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni români, între care un minor.

Usturoi a precizat ca între cele 47 de persoane se aflau si cei doi soferi si un ghid.

El a relatat ca era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru si Croatia de sase zile. Turistii au plecat sâmbata dimineata din Bucuresti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminica dimineata au plecat mai departe în circuit.

Marius Usturoi a precizat ca agentia de turism a contactat Ambasada României din Muntenegru, careia i-a transmis lista cu numele tuturor celor care se aflau în autocar. El a spus ca, pâna la ora transmiterii acestei stiri, nu cunoaste numarul victimelor, reprezentantii agentiei nefiind contactati de catre autoritati.

Agentia de turism este în legatura cu familiile celor aflati în autocar.

Usturoi a precizat ca agentia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care opereaza pe numeroase circuite, si ca nu a existat nicio problema pâna acum. El a spus ca nici transportatorul nu îsi explica cum s-a produs accidentul, sustinând ca autocarul si soferii erau în cea mai buna stare.

Atât agentia de turism, cât si operatorul de transport vor trimite reprezentanti în Muntenegru.

Usturoi a spus însa ca agentia va renunta la serviciile firmei de transport, întrucât este fara precedent ceea ce s-a întâmplat.

Marius Usturoi a precizat ca, în 15 ani de activitate, agentia nu a avut nici cel mai mic incident. El a explicat ca, atunci când este ales operatorul de transport, se au în vederea calitatea autocarelor, licentele de transport, experienta soferilor si toate celelalte elemente prevazute de legislatie.

„Viata a sapte persoane este amenintata”, a declarat ministrul presei.

Identitatea victimelor nu a fost dezvaluita.

Accidentul s-a produs în Grlo, pe un drum muntos la circa 30 de kilometri nord de Podgorita.

Ranitii au fost spitalizati la Podgorita. Zeci de cetateni din capitala muntenegreana stateau la coada pentru a dona sânge.

„Majoritatea ranitilor au suferit rani foarte grave”, a declarat un medic de la spitalul din Podgorita, Vladimir Dobricanin.

Premierul muntenegrean Milo Djukanovici a mers la spital pentru a vizita ranitii.

Un baiat muntenegrean în vârsta de 12 ani, care mergea în apropiere de drum, a fost acrosat de vehicul înainte ca acesta sa cada în prapastie si a fost spitalizat, dar viata lui nu este pusa în pericol, potrivit RTCG.

Autocarul care, potrivit marturiei unui supravietuitor pentru RTCG, mergea la Tivat, pe coasta muntenegreana, a derapat pe un pod la Zdijelo, în apropiere de manastirea Moraca si a cazut de la aproximativ 40 de metri.

Potrivit martorilor oculari, autocarul s-a lovit de parapetul de securitate al podului la iesirea dintr-un tunel si a cazut în prapastie la ora 15.00 GMT (18.00 ora Românie).

Panta în aceasta zona este foarte abrupta si acoperita de padure, iar carcasa autocarului era aproape invizibila de pe pod.

Politistii si echipele de salvare, precum si militarii si pompierii, dar si satenii din regiune care se aflau în vizita la manastirea Moraca luptau înca duminica seara pentru a evacua ranitii.

Salvatorii au coborât cu ajutorul unei corzi pâna la carcasa autocarului si targile cu raniti au fost ridicate cu dificultate una dupa alta.

Un elicopter al politiei muntenegrene este implicat în operatiunile de salvare, care sunt extrem de complicate, a declarat Zeljko Darmanovici, responsabil din cadrul serviciilor de salvare, explicând ca un numar foarte mare de stânci s-au desprins si au cazut peste autocar.

Cadavrele câtorva victime zaceau peste stânci, potrivit martorilor oculari. Cadavrele mai multor pasageri erau practic taiate în doua de stânci.

„Multumim lui Dumnezeu ca autocarul nu a cazut în râu, pentru ca daca ar fi fost asa nimeni nu ar mai fi supravietuit”, a declarat Vaso, un tânar din satul Grlo.

Drumul care duce de la frontiera dintre Muntenegru si Serbia catre Podgorita si coasta adriatica muntenegreana este îngust si deosebit de periculos. Acesta este la originea unor accidente rutiere frecvente. Traficul este deosebit de aglomerat în timpul sezonului turistic pe acest drum care traverseaza canionul râului Moraca în zona unde s-a produs accidentul. Ana Borlescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie