Subventii mai mici pentru agricultorii care nu vor adera la un fond mutual

 

Potrivit ordonantei de urgenta privind înfiintarea fondurilor mutuale pentru agricultori, adoptata recent de Guvern, cei care nu vor adera la un astfel de fond, pâna la data de 1 martie 2014, vor fi „sanctionati” cu diminuarea subventiilor cuvenite din bugetul national, cu 80 la suta.

agricultura cerealeGuvernul a aprobat în ultima sedinta “Ordonanta de Urgenta privind înfiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.  Potrivit actului normativ, fondurile mutuale sunt “organizatii neguvernamentale deschise, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, create în scopul acordarii de compensatii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.

Conditii restrictive si sanctiuni drastice

Pentru ca un astfel de fond sa poata fi acreditat, este obligatoriu ca membrii acestuia, persoane fizice si persoane juridice, sa detina în exploatare peste 30 la suta din suprafata arabila a României.(Asadar, dupa acest criteriu restrictiv , nu vor putea fi infiintate decât maximum trei astfel de fonduri în întreaga tara). O alta conditie prevazuta de actul normativ, pentru ca fondul sa fie acreditat, este ca numarul de membri sa reprezinte cel putin 20% din numarul total al fermierilor înregistrati la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) înainte de data de 1 noiembrie a anului anterior depunerii cererii de acreditare. Pe  de alta parte, potrivit Art.18 alin. 1, “membrii care nu adera la fondul mutual, pâna la data de 1 martie 2014,  primesc maxim 20 % din formele de sprijin sustinute din bugetul national”.

Pentru ce se acorda compensatii

Compensatiile financiare acordate de fondurile mutuale provin din contributia UE si de la bugetul national, din contributia membrilor, în conformitate cu modalitatile de calcul definite de Consiliul Director al Fondului sau din împrumuturi comerciale încheiate de fonduri în conditii de piata. În cazul în care sursa despagubirii financiare care urmeaza sa fie platita din fondul mutual este un împrumut comercial, durata acestuia este de minimum un an si maximum cinci ani. Decizia de a recurge la împrumut se supune votului Consiliului Director în vederea aprobarii. Compensatiile se vor acorda pentru: a) „Pierderi economice” – Orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor masuri exceptionale întreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionarii pietei în cauza sau orice pierdere substantiala care afecteaza productia; b) „Incident de mediu” – Aparitia specifica a poluarii, a contaminarii sau a degradarii în ceea ce priveste calitatea mediului, cauzate de un eveniment specific si limitate geografic; c) „Situatie exceptionala” – Situatie în care se produce un eveniment/fenomen exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate afecteaza productia agricola sau procesul de productie de natura sa compromita într-o proportie insemnata rezultatul economic al activitatii si sa genereze pierderi economice care afecteaza reluarea ciclului productiv.

Normele metodologice, peste 30 de zile

Fondul mutual va fi condus de un Consiliu Director, a carui componenta, atributii, mod de organizare si functionare se stabilesc prin statutul fondului. Consiliul îsi alege presedintele si desemneaza directorul general al acestuia. Durata mandatului presedintelui si directorului general nu poate depasi 5 ani.

La propunerea Ministerului agriculturii si dezvoltarii rurale, în termen de maxim 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonantei  de urgenta, se vor supune aprobarii Guvernului prin hotarâre, normele metodologice de aplicare privind: a) organizarea si functionarea fondului mutual; b) lista bolilor si daunatorilor care pot conduce la plata unor compensatii catre membri; c) criterii de evaluare a capacitatii unui anumit eveniment de a atrage dupa sine plata unor compensatii catre membri; d) tipurile de costuri administrative ale fondului mutual eligibile pentru acordarea sprijinului; e) modalitatea de calcul a costurilor suplimentare care constituie pierderi economice în temeiul articolului 71 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Întrebat daca diminuarea subventiilor pentru cei care nu adera la un fond mutual nu este cumva o masura anticonstitutionala, ministrul agriculturii, Daniel Constantin a raspuns: „Nu este anticonstitutionala, este o masura pentru stimularea agricultorilor sa se înscrie în aceste fonduri, care ar fi trebuit sa se constituie înca din 2007, când România a intrat în Uniunea Europeana, pentru ca ele vin în sprijinul agricultorilor.”  Alexandru Boariu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie