Odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE 24/2011, nu doar medicii si asistentii vor pleca din tara ci si pacientii – FSSR

 

România risca sa piarda nu doar medicii si asistentii, ci si pacientii odata cu intrarea în vigoare în luna octombrie a acestui an a Directivei Uniunii Europene 24/2011, care obliga statul român sa le ramburseze bani de tratament în alte tari, releva un comunicat al Federatiei ‘Solidaritatea Sanitara’ din România (FSSR).

spital„Medici care pleaca pentru salarii mai mari, asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune si pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun în alte tari, deoarece tratamentul va fi platit de statul român si deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din România, reprezinta doar un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea în vigoare a Directivei UE nr. 24/2011”, se arata într-un comunicat al FSSR, remis sâmbata AGERPRES.

Potrivit sursei citate, migrarea pacientilor înregistreaza deja în vestul tarii cote alarmante, în conditiile în care mii de români se trateaza în spitalele din Ungaria, la Szeged, Gyula si Debrecen, preferând sa plateasca din buzunar costul unor servicii medicale de calitate.

„În conditiile în care directiva obliga statul român sa le ramburseze bani de tratament procesul va capata o amploare nemaiîntâlnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate. Acesta risca sa fie efectul Directivei U.E. nr. 24/2011 care va fi aplicabila din octombrie anul acesta, daca România nu reuseste sa aplice un plan coerent de reforma pe zona sistemului de finantare a sanatatii si pe cea a calitatii serviciilor medicale. A aloca 50 sau 500 milioane de euro suplimentar pentru salarizare nu rezolva înca problema de fond, fiind necesara o reforma care sa reaseze însuti sistemul de finantare a sanatatii. Nu este vorba doar de cresterea nivelului de salarizare, acesta fiind doar unul din pasii ce trebuie facuti pentru reasezarea sistemului sanitar, toti având ca obiectiv cresterea calitatii serviciilor medicale”, se mentioneaza în comunicat.

Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ din România considera ca Directiva 24/2011 pune o presiune deosebita pe statul român în special în ceea ce priveste decontarea serviciilor medicale pentru românii care se trateaza în strainatate, crearea procedurilor specifice autorizarii prealabile, asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale, crearea sistemului de informare a pacientilor, existenta unui sistem functional de asigurari de malpraxis, asigurarea coerentei dintre masurile de reforma si principiile de functionare ale unui sistem de sanatate enuntate în Directiva si existente la nivelul UE. De asemenea, statul român trebuie sa aiba în vedere construirea unui sistem de sanatate occidental pentru eventualii pacienti din Occident.

„Principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii vor urma medicii români în tarile de destinatie. Evident, este în primul rând de pacientii care au cel putin un nivel mediu, permitându-si un astfel de efort financiar, cei saraci urmând a încerca sa-si gaseasca alinarea în ceea ce va ramâne din sistemul sanitar românesc”, se mai mentioneaza în comunicatul FSSR.(AS – editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie