In cazul falimentelor bancare, Fondul de Garantare are 3 mld. lei pentru despagubiri

 

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la sfârsitul anului 2012 disponibilitati de aproape 3 mld. lei (670 mil. euro) cu care ar putea sa intervina pentru a despagubi deponentii daca o banca ar intra în faliment.

baniPotrivit raportului anual al Fondului, disponibilitatile din 2012 au depasit cu 650 mil. lei nivelul de la sfârsitul anului 2011, fiind de aproape sase ori mai mari decât com­pen­satiile platite deponentilor garantati în cazul a sapte banci intrate în faliment în ultimii 12 ani, reprezentând circa 500 mil. lei.

Fata de anul 2007, resursele Fondului de Garantare s-au majorat de aproape patru ori, în timp ce nivelul compensatiilor potentiale s-a dublat, la 123,3 mld. lei.

Pe parcursul anului 2012, în România nu s-au înregistrat probleme cu nicio institutie de credit din sistem, astfel ca nu a fost necesara interventia FGDB prin plata de compensatii, ultima obligatie a Fondului pentru astfel de plati pentru deponentii bancilor în faliment expirând, conform legii, în ianuarie 2010.

O parte din resursele FGDB provin din contributiile anuale platite de institutiile de credit participante la Fond, care au însumat anul trecut 419,8 mil. lei, cu 5,2% peste nivelul din 2011, se arata în raportul Fondului.

„Tinând seama de noile respon­sabilitati ale FGDB, situatia sistemului bancar si angajamentele asumate de România în relatia cu FMI si Uniunea Europeana, precum si de asteptatele schimbari de la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveste schemele de garantare a depozitelor, în anul 2012 a fost mentinuta cota contributiei anuale de 0,3% în vederea asigurarii treptate a unui grad-tinta pentru finantarea ex-ante de 2%“, se arata în raportul Fondului.

În plus, de la institutiile de credit participante la FGDB au fost încasate cotizatii în suma de 50,16 mil. lei la fondul de restructurare bancara, cota anuala aferenta anului 2012 fiind stabilita la 0,0322% din valoarea pasivului negarantat al institutiilor de credit participante.

Care este nivelul depozitelor garantate de Fond

Resursele fondului la sfârsitul anului 2012 ar reprezenta aproximativ 1,9% din valoarea depozitelor garantate, nivelul pozitionând FGDB în categoria schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Europeana cu cele mai mari grade de acoperire a expunerii.

De­po­zi­tele ga­­rantate de FGDB la sfârsitul anu­lui 2012 tota­li­zau 148,9 mld. lei, din care 123,3 mld. lei repre­zentau suma afe­renta com­pensatiilor poten­tiale maxime în cazul producerii eveni­mentului indispo­nibi­lizarii depozitelor.

Deponentii persoane fizice sunt acoperiti aproape în totalitate, atât din punctul de vedere al includerii în sfera de garantare a FGDB, cât si al sumei ga­ran­tate de Fond.

Statisticile de la finele anului 2012 indica faptul ca 99,9% din deponentii persoane fizice la institutiile de credit participante la FGDB aveau depozite pâna în plafonul de garantare.

Suma maxima a compensatiilor po­ten­tiale aferente persoanelor fizice re­pre­zenta, la 31 decembrie 2012, 91,5% din valoarea totala a depozitelor ga­rantate ale populatiei, respectiv 105,2 mld. lei.

În cazul firmelor, în cazul indisponibilizarii depozitelor la bancile par­ticipante la FGDB, valoarea ma­xima a compensatiilor potentiale repre­zen­ta la finele anului trecut mai mult de juma­tate din valoarea totala a depozi­te­lor garantate ale acestora (53,7%), respectiv 18,2 mld. lei.

Fondul garanteaza atât depozitele firmelor mici si mijlocii, cât si pe cele ale populatiei la bancile locale, cu ex­cep­tia celor care functioneaza în regim de sucursala, în limita a 100.000 de euro.

Totodata, a fost creat un fond pentru despagubirea persoanelor preju­diciate prin masurile luate în cursul administrarii speciale a insti­tutiilor de credit. Claudia Medrega, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie