Sunt anuntate noi schimbari in invatamant din toamna. Vezi modificarile

 

Ministrul Educatiei spune ca din toamna se va modifica legea prin care se deconteaza naveta elevilor. Masura a fost luata dupa ce s-a constatat ca pe acelasi numar de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decât altii, MEN platind în total 180 milioane lei pentru naveta elevilor.

elevi in clasaMinistrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, în localitatea prahoveana Brazi, ca ministerul are „probleme” în ceea ce priveste transportul elevilor care fac naveta, în sensul în care la o analiza privind costurile pentru naveta elevilor s-a constatat ca unii transportatori percep pentru aceeasi distanta tarife de 12 ori mai mari decât altii.

„Avem probleme cu transportul elevilor, nu doar cu transportul pentru ciclurile mici de învatamânt, dar si cu transportul elevilor catre liceu. Ieri (n.r. – miercuri) am afisat pe site-ul ministerului o informare vizavi de costurile pe care noi acum le suportam cu transportul elevilor care fac naveta si avem situatii în care pe aceeasi distanta de 25 de kilometri sa spunem, un transportator percepe un tarif si alt transportator percepe un tarif de 12 mai mare si în felul acesta poate avem o explicatie de ce nu ne ajung banii sa acoperim naveta elevilor”, a afirmat ministrul Educatiei, potrivit Mediafax.

În acest context, Remus Pricopie a precizat ca Legea educatiei „a fost scrisa cu generozitate”, în sensul în care acest act normativ nu prevede o plafonare a tarifelor practicate de transportatori pentru naveta elevilor, iar din punct de vedere legal ministerul este obligat sa deconteze aceste tarife.

Ministrul a mai spus ca, începând din toamna, legea va fi modificata, astfel încât deconturile pentru naveta elevilor sa se faca în baza unei metodologii aprobate prin Hotarâre de Guvern

„Aceasta metodologie sa aiba în spate costurile standard si decente pe diferite rute în fiecare judet, altfel vorbim de aruncat banii pe fereastra. Daca am mentine ritmul acesta vorbim de aproximativ 180 de milioane de lei anual, asta în conditiile în care nu cresc tarifele, pentru ca daca cresc…”, a spus Pricopie.

Acesta a adaugat ca în conditiile în care se vorbeste despre astfel de sume pentru transportul elevilor „este mult mai normal” ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) sa încerce sa gaseasca si alte solutii pentru a asigura transportul elevilor, una dintre acestea fiind achizitionarea de microbuze.

Potrivit lui Pricopie, naveta elevilor nu poate fi înlocuita peste tot cu microbuze scolare, dar în unele locuri acest lucru este posibil, iar un calcul facut în baza unei evaluari realizate la nivelul fiecarui inspectorat scolar judetean arata ca ar fi nevoie de aproximativ 800 de microbuze scolare.

„Nu poti sa excluzi naveta elevilor si sa o înlocuiesti cu transportul cu microbuzele pentru ca nu poti sa faci acest lucru peste tot, dar noi am facut o cercetare la nivelul fiecarui inspectorat scolar. Din aceasta evaluare am avea nevoie de aproximativ 800 de microbuze (…). Am prezentat Guvernului aceste date, iar acum investigam posibilitatile tehnice si financiare de a achizitiona 800 de microbuze. Nu s-a luat o decizie privind modul în care vom proceda si cred ca într-o saptamâna, doua vom avea o solutie”, a spus Remus Pricopie.

Întrebat de problema legata de asigurarea soferilor care sa conduca aceste microbuze scolare, ministrul Educatiei a spus ca aceasta „este cea mai mica problema în raport cu achizitia în sine care este mult mai complicata”, el spunând ca unele localitati pot asigura întretinerea masinilor, combustibil si sofer în timp ce altele nu au bani la buget pentru asa ceva, iar în aceste conditii ministerul va încerca sa gaseasca solutii pentru fiecare caz.

Ministrul Educatiei a participat, joi, la deschiderea unei scoli în comuna prahoveana Brazi, cladirea fiind ridicata din fonduri de la bugetul local.

Citeste si: Pricopie doreste introducerea din 2014 a simularii examenului de Bac pentru elevii de clasa a XI-a

În mai, elevii din mai multe judete au facut greva japoneza, reclamând ca nu le-au fost decontati banii de naveta.

În 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat ca 50 milioane de lei au fost deblocati pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O prima transa de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocata anterior. Roxana Gagiu, rtv.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie