Pensiile militare reduse la recalcularea din 2010, vor fi reintregite in luna octombrie

 

Pensiile celor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, diminuate la recalcularea din 2010, vor reveni, din toamna, la nivelul de dinainte de a fi recalculate, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat recent de Parlament, prin vot final. Pentru a intra in vigoare, documentul mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.

pensionari militariMasura este cuprinsa intr-un proiect de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, adoptat recent de Parlament, ce stabileste ca pensiile militare recalculate in anul 2010, in baza Legii nr. 119/2010, vor reveni la nivelul de dinainte de recalculare.

„Pensiile recalculate sau revizuite (…) acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se platesc in cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010”, se arata in proiectul de act normativ.

Conform propunerii legislative, cadrele militare isi vor primi pensiile reintregite, la nivelul celor din decembrie 2010, incepand cu data de 1 octombrie 2013. Aceste pensii se vor mentine in plata pana cand cuantumul pensiei rezultat din inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalcularii sau revizuirii, este mai mare decat cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

Totodata, potrivit documentului citat, in cazul in care beneficiarii pensiilor militare au realizat stagii de cotizare dupa data inscrierii la pensie, cuantumul aferent acestora se adauga la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010.

De asemenea, in situatia in care, ulterior platii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor OUG nr. 1/2011, se constata diferente intre sumele  stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, mentinerea cuantumului avut inaintea recalcularii pentru beneficiarii ale caror pensii s-au diminuat este mai mult decat necesara, in felul acesta fiind protejat dreptul fundamental al celor afectati, acum 3 ani, de recalculare.

Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala a fost avizat favorabil de Senat, prima camera sesizata, in 22 mai. La aproape o luna, mai precis in 18 iunie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat documentul cu 262 voturi „pentru” si 15 „impotriva”.

Prin votul final dat marti de deputati, propunerea si-a incheiat, practic, traseul legislativ in Parlament, astfel ca, pentru a intra in vigoare, mai trebuie dar promulgata de presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Amintim ca pensiile cadrelor militare au fost recalculate conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, care prevede urmatoarele: „Pensiile stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie