In toamna, va fi inaugurata prima bursa de cereale la Corabia, judetul Olt

 

Anul acesta, în toamna, va fi inaugurata o Bursa de cereale, în orasul Corabia, judetul Olt. Investitia totala se ridica la 1,9 milioane de euro, iar proiectul se deruleaza în cadrul Programului Operational Regional, demararea acestuia fiind în luna iulie a anului 2012.

silozAceasta este a patra încercare de înfiintare a unei burse a cerealelor de la noi din tara, dupa ce autoritatile au esuat în cazul unor proiecte asemanatoare în orase mult mai importante precum Braila, Constanta sau Galati.

Conform lui Dan Oltean, purtatorul de cuvânt al primariei din Corabia, constructiile obiectivului sunt finalizate, iar în momentul de fata se afla în derulare licitatiile pentru echipamente si mobilier. Domnia sa spune ca exista cereri pentru construirea mai multor silozuri în zona portului din Corabia. În acest fel, ar fi facilitat transportul marfurilor pe Dunare, care este mult mai ieftin în comparatie cu alternativele.

Conducerea care va administra viitoarea bursa de cereale va fi reprezentata de o companie care va avea în structura actionariatului atât institutii ale statului, cât si alte companii private, iar sarcina procedurii de atribuire îi va reveni Bursei Române de Marfuri.

Chiar daca, la prima vedere, proiectul pare a avea implicatii importante la nivel national, trebuie mentionat faptul ca programul derulat în micutul oras-port al judetului Olt va fi unul local.

Asadar, în pofida faptului ca latura comertului cu cereale va cunoaste o deosebita dezvoltare, în special în zona de sud a tarii noastre, efectele acestei burse la o scara mai mare, de nivel european, sunt aproape nule. Specialistii sunt de parere ca principalul beneficiar de pe urma înfiintarii Bursei de cereale va fi chiar orasul Corabia, care s-a confruntat în ultima perioa­da cu serioase probleme, precum saracirea populatiei sau procentul foarte mare al somajului. În acest sens, locuitorii orasului Corabia privesc investitia de aproape doua milioa­ne de euro ca pe o importanta gura de oxigen pentru întreaga regiune.

*  Bursa de peste, împotmolita la Tulcea

Un alt proiect important, ce viza înfiintarea unei burse de peste la Tulcea, s-a împotmolit pentru moment, potrivit unor surse, din cauza pierderii sustinerii politice. „Bursa Pestelui era un proiect al fostului presedinte al Consiliului Judetean Doru Victor Tarhon, care, anul trecut, a pierdut alegerile. Investitia nu a a ajuns nici macar în faza studiilor de fezabilitate”, ne-au mai spus sursele noastre.

Guvernul a aprobat, în 2011, indicatorii tehnico-economici pentru Bursa de Peste din Tulcea. Finantarea se facea din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeana prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 si de la bugetul de stat prin bugetul Minis­terului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, în limita sumelor prevazute anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii aprobate.

Bursa de Peste din Tulcea trebuia sa concentreze oferta de produse pes­caresti provenite din zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, prin cele 14 puncte de colectare apartinând Bursei, unde asociatiile de pescari si pes­carii profesionisti din aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii aveau obligatia sa transporte pestele capturat. Se crea astfel posibilitatea comercializarii pestelui direct prin Bursa de Peste, unde pretul trebuia sa fie stabilit în mod trans­parent, ceea ce contribuia la reducerea pes­cuitului ilegal si la eliminarea verigii intermediare reprezentate de speculanti.

Bugetul proiectului era de aproximativ 5 milioane de euro, dupa ce, acesta, în varianta initiala, atingea valoarea de aproape 15 milioane de euro.

Cu toate acestea, si în ciuda faptului ca Guvernul României a aprobat înca din decembrie 2011 înfiintarea institutiei, lucrurile continua sa fie neclare cu privire la finalitatea lucrarilor, evenimentele parând sa stag­neze de mai mult timp. Pâna în momentul de fata, niciun reprezentant al conducerii Consiliului Judetean Tulcea nu a putut fi contactat pentru a aduce lamuriri cu privire la acest aspect. Vlad Pirvu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie