Implementarea solutiilor ERP scad evaziunea si furturile din agricultura

 

Cresterea numarului de investitori straini în agricultura din România va stimula implementarea solutiilor ERP (Enterprise Resource Planning) în acest sector, întrucât raspund nevoii acestora de monitorizare si control al business-ului lor, arata o analiza realizata de CGS Europe- IT Services, parte a grupului american CGS.

agriculturaCGS Europe – IT Services este partener global Microsoft pentru implementarea solutiei ERP detinuta de Microsoft, respectiv Dynamics AX. „Marii jucatori locali din agricultura si agribusiness-ul românesc utilizeaza deja diferite sisteme de management al afacerilor, dar acestia acopera împreuna o parte redusa din potentialul agricol al României. Proprietarii români traditionali din domeniu (care sunt cei mai multi) nu au însa înclinatii spre utilizarea calculatorului; de altfel, pentru cea mai mare parte din suprafata totala agricola, fragmentarea terenurilor si dimensiunile reduse ale acestora fac înca inutila o abordare moderna si informatizata. Sunt în mod clar necesare în continuare solutiile pentru impulsionarea comasarii terenurilor agricole pentru a aduce agricultura româneasca în secolul actual al informatizarii”, a aratat Mircea Hotaran, Director General al CGS Europe- IT Services.

Companiile straine care investesc în agricultura din România sunt însa foarte interesate în eficientizarea gestiunii resurselor implicate în business si mai înclinate catre planificarea multianuala, acestia fiind factori care favorizeaza o data în plus implementarea solutiilor ERP. De altfel, valoarea adaugata a solutiilor ERP pentru agricultura este în special în zona de operational, întrucât majoritatea acestor sisteme trec cu mult dincolo de ariile contabile si de management al stocurilor, permitând interconectarea unor sisteme informationale complexe, care leaga parametrii si realitatea din teren (umiditate, temperatura, densitate, productivitate, tip de lucrari agricole etc) de modulele financiare si comerciale obisnuite.

Multe firme locale din agricultura s-au obisnuit însa cu un nivel redus de control, care, desi afecteaza productivitatea si dezvoltarea, permite o evidenta „flexibila” a activitatii. „Daca ne referim la întreaga tara, agricultura si o serie de domenii conexe- precum comertul cu fructe, legume etc- sunt printre ariile care în mod traditional permit mai usor ca statul sau proprietarul afacerii sa fie ” fentati” în ceea ce priveste impozitele, taxele sau, respectiv, încasarile. În ultima perioada a crescut însa ponderea companiilor straine dornice sa investesca în agricultura, acestea întelegând potentialul existent si detinând atât resursele financiare, cât si know how-ul necesar unui business eficient; printre urmarile pozitive ale acestui fapt se afla si un comportament de business orientat catre controlul consistent financiar-contabil si operational al afacerilor. Acest lucru se poate realiza mai ales cu ajutorul solutiilor de management al businessului (ERP-uri), care nu permit ca un produs sau înregistrare sa dispara vreodata nejustificat din sistem, descurajând astfel atât evaziunea fiscala, cât si furturile „, a precizat Mircea Hotaran.

Solutiile ERP au un bun potential de dezvoltare pe segmentul agricol si de agribusiness în anii viitori, arata analiza realizata de CGS Europe- IT services.

Conform estimarilor companiei, piata solutiilor ERP a intrat în 2012 pe un trend ascendent în România, valoarea business-ului (investitiile în proiecte noi, costurile cu mentenanta si actualizarea celor implementate anterior) depasind 110 milioane Euro fata de cca 90 milioane Euro în 2011; tendinta de crestere se va mentine si în anul curent, arata analizele CGS Europe- IT Services. Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie