Iulian Fota considera deprofesionalizarea administratiei devine mai periculoasa decat insasi criza economica
Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, domnul Iulian Fota, ne-a acordat un interviu în care a abordat o serie de probleme stringente pentru tara noastra: criza economica, deprofesionalizarea administratiei centrale, privatizarile din zona resurselor naturale.
Cu aceasta ocazie, domnul Iulian Fota ne-a prezentat o imagine a viitoarelor mize ale tarii noastre, atât în plan intern cât si extern.
Reporter: Europa este puternic zguduita de criza economica. Mai este proiectul european sustenabil?
Iulian Fota: În momentul acesta, începând cu SUA si trecând prin toate tarile europene, economia este considerata cea mai importanta problema de securitate nationala.
Si lucrul acesta nu este hazardat. De ce? Pentru ca economia sta, efectiv, la fundamentul efortului de securitate nationala.
În securitatea nationala ai nevoie de bani ca sa te organizezi si sa te aperi, ai nevoie de resurse, de capabilitati. În momentul în care economia este afectata, si securitatea nationala devine mai vulnerabila. Pâna la urma, sa nu uitam ca Uniunea Sovietica nu s-a dezmembrat ca urmare a unei agresiuni militare, ci pentru ca, din punct de vedere economic, a colapsat si nu si-a mai putut acoperi satisfacator nevoile propriei populatii. Actualmente, economia este o problema de securitate nationala pentru toata lumea.
Un al doilea lucru extrem de important este opinia publica. Legitimitatea eforturilor din zona securita-tii nationale provine din sprijinul opiniei publice.
Reporter: La fel cum URSS a colapsat din cauza problemelor economice, nu este posibil ca si UE sa pateasca un lucru asemanator?
Iulian Fota: Între Uniunea Sovietica si Uniunea Europeana este o diferenta majora: UE apartine spatiului democratiei, al dezbaterilor libere si al unui dezvoltat spirit critic. Atunci când Uniunea Europeana are o problema, nimeni nu fuge de ea, nici nu se ascunde, cum s-a întâmplat ani de zile în comunism, când stiam toti cât de prost o ducem, dar nimeni nu avea curajul sa deschida discutia despre problemele acestea. Uniunea Europeana nu va avea aceeasi soarta ca URSS pentru ca îsi constientizeaza problemele, le abordeaza într-o maniera deschisa, frontala. Este drept ca avem probleme, ca si americanii de altfel, ne-am clatinat putin sub povara acestora, dar nu suntem nici pe departe într-un proces de declin. În definitiv o criza este si o provocare, dar si o oportunitate.
Reporter: Presedintele Traian Basescu, în discursurile sale, vorbeste de o Europa cu doua viteze.
Iulian Fota: Europa cu doua viteze nu ne-o impune altcineva – depinde de noi daca suntem în prima sau în a doua Europa.
Uniunea nu decide performanta unei tari, întreaga responsabilitate apartinându-i statului respectiv. Eu nu sunt adeptul teoriei conform careia cineva din afara încearca sa ne tina la coada clasamentului.
Suntem acolo pentru ca aceasta este performanta noastra ca tara, dar nu ne împiedica nimeni sa progresam si sa ne ridicam spre mijlocul clasamentului sau spre fruntea lui. Performanta noastra tine în primul rând de noi, de puterea noastra interna, de coeziunea si competenta noastra. Personal, sunt îngrijorat atunci când vad oameni importanti din afara tarii care spun ca România este neguvernabila. Astfel de afirmatii ar trebui sa fie tratate cu maxima seriozitate. Este o retorica îngrijoratoare, ca si cum cineva ar încerca sa-ti transmita mesajul: „Voi sunteti europeni de categoria a doua!”
Reporter: Domnul Gunther Oettinger a afirmat recent ca tara noastra este neguvernabila si nu si-a retractat cuvintele nici în prezent.
Iulian Fota: Astfel de formulari nu sunt corecte fata de noi, întrucât performanta tarii noastre, în ultimii ani, a fost buna, pe anumite zone chiar foarte buna.
Pe de alta parte, cred ca, înainte sa ne cramponam în astfel de declaratii, trebuie sa ne uitam mult mai atent la noi si la ceea ce facem în interior. Din punctul meu de vedere, exista unele lucruri pe care le putem îmbunatati în plan intern.
Pentru a duce la bun sfârsit un astfel de deziderat trebuie sa luptam cu doi factori care sunt extrem de nocivi: lacomia – am senzatia ca uneori conturile personale sunt mult mai importante decât interesul national – si procesul de deprofesionalizare a administratiei centrale sau locale. Cresterea incompententei de care ne lovim din ce în ce mai des poate fi usor explicata daca ne raportam la factori precum calitatea învatamântului.
Cititi interviul integral pe Ancuta Stanciu, Alexandra Craciun, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!