Dirijorul conflictului

 

Obiectul muncii mediatorului este conflictul/litigiul/disputa. Pentru a putea aduce partile intr-o zona de echilibru, confort, incredere generatoare de solutii si eventual acord, mediatorul – specialist in comunicare si solutionarea conflictelor, trebuie asemenea unui dirijor sa studieze cu mare atentie partitura prezentata de parti si modul de interpretare, interactiune a partilor care devin astfel o orchestra.

DirijorCauzele aparitiei conflictului inca nu au putut fi determinate cu exactitate de catre alte profesii, astfel ca mediatorul, trebuie sa se bazeze pe intuitie, experienta si cunostinte acumulate de-a lungul vietii sale profesionale dar si private privind modul de reactie, implicare si afectare a partilor implicate si asemeni unui dirijor da o noua viata partiturii, povestii de viata.

Pornind de la datele furnizate privind istoricul partilor si cu reactia partilor in prezent, mediatorul reuseste sa dea un nou sens notelor si povestii, schimband perspectiva partilor asupra sursei conflictului si dirijand partile prin atitudinea sa, sub bagheta sa, sa gestioneze conflictul intr-o maniera constructiva, sa depaseasca barierele deja ridicate.

Intocmai ca un dirijor, trebuie sa castige increderea partilor privind cadrul in care se va desfasura actiunea si sa le capaciteze puterea de transformare, de deschidere spre noi solutii prin increderea in propriile forte, fortand astfel limitele in spatele carora fiecare parte s-a baricadat..

Magia dirijorului consta in a determina solistii sa obtina performante nebanuite nici chiar de ei, si sa schimbe perspectiva scenariului intr-un mod inedit prin abordarea personala a partiturii. In egala masura mediatorul, ghideaza partile prin propria lor poveste, le ajuta sa isi identifice propriile resurse, sa se inteleaga pe sine si intre ele, dezvolta mirajul sperantei si a unui final daca nu fericit, cel putin reparatoriu pentru parti.

Prin reformulare, mediatorul trece dincolo de poveste si isi croieste drumul spre infinitul de posibilitati pe care il au partile la dispozitie pentru solutionarea disputei si transformarea relatiei.

Creativitatea, deschiderea, lipsa de idei preconcepute si asumarea greselilor mediatorilului, le ofera partilor o noi perspective privind divergentele pe care vor reusi sa le solutioneze intr-un mod propriu si unic.

Mediatorul, va reface scena monologului, pana cand natural va deveni dialog prin imbinarea celor doua voci pe frecvente complemetare. Va fi oglinda reactiilor si emotiilor partilor, pana cand impreuna vor reusi sa iasa din tiparul comportamental si se vor descoperi reciproc, intr-un cadru nou al asumarii si increderii. Abia de aici, procesul de generare de solutii si apoi acordul se contureaza si mediatorul poate sa spuna ca procedura medierii a reusit.

Magia rescrierii povestii, tonalitatile noi si duetul partilor fac din mediator un dirijor, care sub bagheta sa creeaza un spatiu al tuturor posibilitatilor, sigur si inovator unde partile se metamorfozeaza si isi regasesc armonia comunicarii.

Artemiza Decis, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie