De ce a esuat uniunea industriala intre combinatul de stat Fortus Iasi si Vulcan?

 

Fostul director al fabricii Vulcan, detinuta de magnatul Ovidiu Tender, este acum presedinte al AAAS si a încercat sa faca o uniune industriala între combinatul de stat Fortus Iasi, din portofoliul institutiei, si Vulcan. Pentru aceasta uniune, Adrian Volintiru a încercat sa obtina finantare de la stat care ar fi fost administrata de Vulcan. Planul a fost respins de ministerele Economiei si Finantelor.

parteneriat-public-privatImediat dupa ce a fost numit presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, în noiembrie anul trecut,  Adrian Volintiru, fost director general la Vulcan Bucuresti, s-a dus la Iasi pentru a impune crearea unui grup industrial Vulcan-Fortus, care ar fi urmat sa lucreze în interesul Vulcan. Acest grup ar fi urmat sa beneficieze de un ajutor guvernamental de 8 milioane de euro, prin Ministerul Economiei si cel al Finatelor, care ar fi urmat sa fie administrat de Vulcan, pe motivul ca Fortus este în insolventa.

În decembrie, la data semnarii protocolului dintre directorul Vulcan, Laurentiu Argeseanu, si administratorul judiciar al Fortus, Eurobusiness LRJ, Vulcan avea, la rândul ei, 6 dosare cu termen de judecata pentru cerere de intrare de insolventa chiar în decembrie si înca 7 cereri cu termen în 2013. De altfel, luna trecuta Vulcan chiar a intrat în insolventa.

Potrivit protocolului de colaborare încheiat în noiembrie 2012, si înregistat la AVAS în 3 decembrie, „Vulcan va colabora cu Fortus în vederea producerii de piese turnate si forjate  pentru constructia unitatilor de pompare necesare a fi livrate de Vulcan pe contractul semnat si care se afla în derulare  cu Kuwait Oil Company; se estimeaza o valoare de minim 25 de milioane de dolari, care va fi determinata ulterior pe baza de comenzi. Vulcan întelege ca Fortus este singura unitate la nivel national capabila sa produca componente si piese de schimb pentru unitati de pompare mai mari de 25 de tone aferente contractului cu Kuwait Oil Company”.

Cu acest protocol, Volintiru a înaintat o adresa comuna catre Economie si Finante solicitând o finantare de 8 milioane de euro pentru Fortus reprezentând „garantii guveramentale care pot sprijini derularea contractelor semnate, angajarea unor contracte noi cât si investitii pe fluxuri de fabricatie”. Aceasta finantare ar fi fost detaliata si structurata de expertii din cele doua ministere, însa cerinta presedintelui AVAS era ca finantarea sa se faca „pe structura Vulcan…pentru ca Fortus este înca în insolventa”

Solicitarea presedintelui AVAS era pentru „obtinerea unei linii de finantare la o valoare cumulata de 8 milioane euro în 2013 reprezentând:
„a)garantii guvernamentale ,care pot sprijini derularea(1)contracte semnate  (2)angajarea unor   contracte noi ……
b) Modalitatea prin care SC FORTUS SA va putea accesa aceasta finantare urmeaza a fi detaliata si structura de catre expertii ministerului , pe structura SC VULCAN SA……Aceasta structura este influentata de faptul ca SC FORTUS SA este înca în insolventa ……”

Adica Vulcan ar fi urmat sa primeasca banii, 8 milioane de euro, pentru a sustine parteneriatul industrial cu Fortus, în cadrul unui contract de 1 milion de euro cu fabrica ieseana.

Totusi, presedintele AVAS a precizat, pentru ECONOMICA.NET, ca orice finantare s-ar fi primit, ar fi fost doar pentru Fortus. “Cei de la Iasi au înteles gresit, sau au fost învatati gresit, orice bani s-ar fi primit de la stat ar fi fost pentru Fortus, ca sa produca. Era vorba de o comanda potentiala de circa 20 de milioane de euro”, a aratat Volintiru.

Solicitarea lui Volintiru s-a lovit de refuzul ambelor ministere implicate care au raspuns ca astfel de finantari contravin  actelor normative în vigoare si au sugerat presedintelui AVAS sa acceseze un credit prin Eximbank.

Administratorul special si directorul general Fortus, Gheorghe Chisca, a refuzat sa faca piesele pentru Vulcan în conditiile cerute de Volintiru. Într-o adresa catre Vulcan si AVAS,  Chisca a aratat ca un astfel de contract este pagubos pentru compania pe care o conduce, pentru ca era vorba de piese mici a caror realizare ar fi costat mai mult decât s-ar fi încasat, în conditiile în care Fortus are capacitati de productie mai ales pentru piese de mari dimensiuni. De altfel, acest lucru a fost recunoscut si de directorul Vulcan, Victor Alesandru.

Ca urmare a acestui refuz, de la AVAS s-ar fi încercat impunerea unor oameni care sa subrezeasca pozitia administratorului special, potrivit liderilor de sindicat de la  Fortus. „Chiar daca a renuntat la intentiile de schimbare a conducerii, Adrian Volintiru ne-a comunicat faptul ca va trimite doua persoane la compartimentul Marketing, vorbind despre un «ajutor» pentru firma noastra, persoane care ar fi fost platite din bugetul AAAS. Unul dintre «ajutoarele» promise se numeste Marius Claudiu Petrescu, care a lucrat cu Adrian Volintiru la firma Vulcan”, se arata într-un document semnat de  Sindicatul Salariatilor Fortus condus de Adrian Flondor care a fost trimis pe adresa Premierului si Presedintelui.

Sindicatele nu au fost de acord cu demersul AAAS si, pentru ca aprobarea planului de reorganizare de catre instanta, institutia a renuntat la impunerea lui Petrescu.

Totusi, AAAS vrea, în continuare, demiterea administratorului special. Astfel, pe ordinea de zi a AGA din 15 iulie, ceruta de AVAS, este demiterea administratorului special. Termenul pentru aprobarea planului de reorganizare al administratorului Chisca de catre Tribunalul Târgu-Mures este 10 iulie, deci AAAS nu a asteptat sa vada daca planul trece sau nu. Trebuie precizat ca institutia are dreptul legal sa faca acest lucru pentru ca administratorul special este numit de catre actionarul majoritar – AAAS.

„Domnul Chisca este un om foarte bun de productie, este foarte bun în relationarea cu furnizorii, însa trebuie sa întarim echipa. Trebuie sa aducem pe cineva care are posibilitatea de a deschide combinatul pe piete straine. Chisca va ramâne director general”, arata presedintele AAAS.

Planul de reorganizare al combinatului a fost creat de catre administratorul special si cel judiciar, trebuie votat în Adunarea Creditorilor din 25 iunie si aprobat de judecatorul sindic în 10 iulie. Potrivit lui Volintiru, „planul este fezabil, îmi exprim încrederea ca va trece”

În documentul  sindicatului Fortus, se arata sustinerea pentru actualul administrator special si se cere premierului Victor Ponta sa îsi asume responsabilitatea reorganizarii firmei, asa cum este prevazut în OUG 48/06.09.2012 “prin implementarea deciziilor de redresare si viabilizare a Fortus, nu prin sustinerea unor persoane potrivnice societatii iesene”.

La final, sindicalistii au precizat ca vor apela si la proteste daca se va încerca schimbarea conducerii.

La rândul sau, într-o adresa înaintata AVAS, cel mai mare actionar minoritar, SIF Moldova, si-a exprimat suprinderea fata de initiativa AVAS de a-l demite pe administratorul special. „Rezultatele concrete obtinute de  domnul Chisca Gheorghe în procesul de redresare a Fortus sunt o certitudine si o garantie pentru finalizarea cu succes a întregului proces, o eventuala înlocuire a acestuia punând în pericol aplicarea prevederilor OUG 48/2012(pentru restructurarea fabricii – n.r.) si implicit îndeplinirea obiectivelor strategice ale Fortus”, se arata în documentul semnat de presedintele SIF Moldova Costel Ceocea.

Potrivit sindicatului Fortus, toata „povestea” uniunii dintre Fortus si Vulcan ar avea si conotatii politice. Astfel, consilierul prim-ministrului Victor Ponta însarcinat cu rezolvarea „problemei” Fortus, Sorin Encutescu, ar fi ascuns premierului situatia reala a combinatului, pactizând cu „grupul de interese” din spatele AVAS. „În nenumarate rânduri am facut adrese la premier, i-am solicitat întâlniri fata în fata ca sa-i expunem problema Fortus, cum grupul de interese din spatele lui Volintiru vrea sa distruga eforturile de pâna acum si sa lase 800 de familii pe drumuri. Ne-am blocat mereu de consilierul Sorin Encutescu care ne-a blocat mereu accesul nostru la premier.  Tot ce am vrut noi este sa discutam cu premierul fata în fata pentru a-i demonstra cu acte ce se face acum în combinat, însa acest Encutescu ne-a tot blocat si distorsionat mesajul, astfel încât toate demersurile noastre au ramas fara rezultat. E mafie pe fata”, ne-a declarat Adrian Flondor, seful Sindicatului Fortus.

Contactat de publicatia noastra, Sorin Encutescu s-a declarat surprins de afirmatiile sindicalistilor Fortus.
„Eu am fost cel care a început demersurile pentru salvarea Fortus. S-a creat si un grup interministerial care a analizat situatia fabricii si a stabilit directia de actiune, inclusiv scoaterea Fortus din faliment. Altii s-au chinuit patru ani sa-i bage în faliment, pâna la guvernarea noastra. Noi am schimbat incluisv planul de restructurare care viza lichidarea de active viabile, iar ei vorbesc acum de mafie. Eu am încercat inclusiv sa aduc comenzi, le gasisem o firma americana care avea nevoie de mori pentru mine, dar au oferit preturi necompetitive si au pierdut contractul. Nu exista niciun grup de interese în spatele domnului Volintiru, acesta nu a încercat decât sa gaseasca solutii viabile.

Îi asigur pe sindicalisti ca premierul stie foarte bine ce se întîmpla la Fortus, intentia noastra este de a pastra locurile de munca si de a crea altele si vom continua sa ajutam combinatul chiar daca ei se simt abandonati „, a precizat consilierul premierului Victor Ponta.

Anterior numirii în functia de presedinte al AVAS, Adrian Volintiru a mai fost director general la Vulcan, fabrica industriasului Ovidiu Tender, a lucrat la Relad Pharma, Rompetrol Downstream si REBU.

Fortus Iasi este ultima fabrica din industria grea a României aflata înca în proprietatea statului. Dupa ce a fost privatizata în 2003 în favoarea Metalexportimport Bucuresti, a revenit în proprietatea statului în 2008 pentru ca noul proprietar nu si-a îndeplinit conditiile asumate în contractul de privatizare. Fabrica a evitat intrarea în faliment la începutul acestui an, Tribunalul Târgu-Mures admitând recursul la cererea de faliment a Fortus, si acum asteapta o decizie favorabila a instantei pentru a se putea pune în aplicare planul de reorganizare.

Fortus Iasi, fostul Combinat de Utilaj Greu din localitate, este producator de masini si utilaje de mari dimensiuni. În perioada comunista, aici lucrau 11.000 de salariati. Acum mai sunt doar 800.

Anul trecut, combinatul a avut o cifra de afaceri de circa trei milioane de euro si pierdere. Potrivit delcaratiilor lui Adrian Volintiru, dupa aprobarea planului de reorganizare, combinatul are potentialul sa ajunga la o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro într-un interval de timp de trei ani.  Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie