Cezar Irimia, presedintele FABC: Guvernul incurajeaza fumatul prin masurile pe care interntioneaza sa le ia
Statul încurajeaza fumatul si plateste mai mult decât câstiga de pe urma comercializarii produselor din tutun, sustine presedintele Societatii Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihaltan. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandarilor Comisiei Europene în ceea ce priveste interzicerea tigarilor lungi, slim si a celor cu arome duce la „o falsa economie”.
„Atunci când s-au facut estimarile cu privire la banii de care statul ar dispune odata cu nerespectarea recomandarilor s-au luat în calcul doar costurile directe, nu si cele indirecte. Este o anomalie sa spui ca daca nu interzici anumite tipuri de tigarete statul câstiga mai mult”, a declarat pentru gândul prof. dr. Florin Mihaltan.
Câti bani aloca statul anual persoanelor care se îmbolnavesc din cauza fumatului
Potrivit reprezentantului Societatii Române de Pneumologie, factura pe care statul român trebuie sa o plateasca anual pentru persoanele care se îmbolnavesc din cauza fumatului este de 278,6 milioane de euro, din care 158 milioane de euro merg catre tratamentul bolilor provocate de fumat, 5 milioane se duc pe concediile medicale care au drept cauza afectiuni asociate fumatului, 89 de milioane de euro pentru pensionari anticipate si 26,6 milioane de euro pentru decese premature din cauza fumatului.
Pe de alta parte, Executivul sustine ca statul ar pierde un miliard si jumatate de lei anual, echivalentul a peste 330 de milioane de euro, numai din accize, daca s-ar interzica vânzarea tigarilor subtiri, lungi si mentolate în România.
„De cele mai multe ori atunci când spunem fumat ne gândim automat la cancer pulmonar. Din pacate, acest viciu predispune inclusiv la afectiuni cardiovasculare, la cancer de vezica, cancer laringian, cancer pulmonar, bronsita cronica”, a mai spus prof. dr. Florin Mihaltan.
Presedintele Societatii Române de Pneumologie spune ca fumatorii se pensioneza mai devreme, se îmbolnavesc mai des, deoarece sistemul lor imunitar este unul mult mai slabit comparativ cu al unei persoane care nu este dependenta de tutun. În plus, medicul pneumolog mai spune ca dincolo de cheltuielile alocate persoanelor care fumeaza, statul trebuie sa ia în calcul si cheltuielile alocate pentru fumatorii pasivi.
„Fumatul pasiv este ignorat. Inhalarea fumului de tigara duce si el la aparitia bolilor mentionate anterior. Aceste costuri sunt indirecte, iar în consecinta costurile alocate de stat pentru îngrijirea persoanelor afectate de acest viciu depasesc cele 278,6 milioane de euro mentionate initial”.
Cine sustine în România aplicarea deciziei Comisiei Europene
Comisia Europeana cere interzicerea tigarilor lungi, subtiri, a celor mentolate sau cu aroma pe teritoriul tarilor membre, dar si interdictia comercializarii produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de tigari. Guvernul român se opune acestei directive din considerente economice.
Acest argument nu este sustinut de Societatii Române de Pneumologie si nici de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). „Ani întregi ne-am luptat prin actiuni de lobby împotriva fumatului, iar acum Guvernul încurajeaza fumatul prin masurile pe care interntioneaza sa le ia”, a declarat pentru gândul Cezar Irimia, presedintele FABC.
Mai mult, prof. dr. Florin Mihaltan spune ca neinterzicerea tigarilor cu mentol echivaleaza cu încurajarea adolescentilor de a se apuca de fumat. „Este recunoscut faptul ca produsele din tutun cu aroma de mentol sunt create pentru publicul tânar, în special adolescenti. Aceasta aroma are rolul de a masca gustul oribil al unei tigari adevarate”, a mai mentionat medicul.
Pentru a sustine urmarea recomandarilor Comisiei Europene, asociatiile de profil au trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, prin care cer revenirea asupra deciziei luate.
„Saptamâna viitoare ne vom întâlni cu reprezentantii Forumului National de Preventie si vom discuta aceasta problema. Mai apoi, urmeaza si întâlniri cu ministrul Sanatatii si atunci ne vom expune si punctul nostru de vedere”, a mai spus prof. dr. Mihaltan.
Întrebat daca ia în calcul organizarea de proteste în strada împotriva deciziilor luate de Executiv, presedintele Societatii Române de Pneumologie a spus ca „deocamdata ne vom limita la a discuta cu reprezentantii Forumului National de Preventie si cu ministrul Sanatatii, iar mai apoi vom vedea ce masuri vom mai lua”.
Tigarile mentolate, mai periculoase decât cele normale
Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat si expert pentru controlul tutunului la Organizatia Mondiala a Sanatatii, a declarat pentru gândul ca interzicerea tigarilor mentolate ar fi scazut incidenta fumatului. „Disparitia tigarilor cu aroma de mentol de pe piata va face fumatul mai putin atractiv în rândul tinerilor. Adolescentii se apuca de acest viciu si din cauza acestor sortimente de tigari, dupa cum au aratat-o numeroase studii pe aceasta tema”, a spus dr. Ciobanu.
Medicul sustine ca s-a demonstrat în repetate rânduri ca tigarile cu arome au un impact negativ mai puternic asupra organismului uman, în special cele cu mentol, spre deosebire de cele clasice. „Studiile clinice, realizate pe tigarile care au aroma de mentol, au aratat ca acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu contin niciun fel de aroma. Datele cercetarilor au aratat ca aceste tigari contin cu o substanta cancerigena în plus fata de cele clasice”, afirma dr. Magdalena Ciobanu.
4.000 de substante daunatoare într-o simpla tigara
O tigara clasica contine peste 4.000 de substante daunatoare organismului. Nicotina, substanta care provoaca dependenta, este responsabila de aparitia tumorilor canceroase. Tigarile obisnuite contin cel putin 60 de substante cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul si arsenicul.
Statisticile Societatii Române de Pneumologie arata ca un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numarul deceselor este în crestere, în lume la fiecare opt secunde înregistrându-se un deces pe fondul consumului de tutun. Un român din patru este dependent de nicotina, 24,3 la suta dintre adultii de 15 ani si peste fumând zilnic (34,9 la suta dintre barbati si 14,5 la suta dintre femei), iar 2,4 la suta fiind fumatori ocazionali (2,5 la suta barbati si 2,2 la suta femei). Madalina Chitu, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!