Referendumul initiat de Traian Basescu a fost respins de Parlament

 

Senatul si Camera Deputatilor au respins, marti, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotriva” si 69 de abtineri, hotarârea care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de alesi.

traian basescu6Senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca solicitarea presedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul si a cerut un vot uninominal.

La rândul sau, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru MEDIAFAX ca prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea presedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a raspuns solicitarii sefului statului.

„Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun raspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, ca Parlamentul si-a îndeplinit procedura în privinta solicitarii lui Traian Basescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a sustinut ca Parlamentul nu are o hotarâre privind cererea presedintelui.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a spus ca Parlamentul nu are o hotarâre „într-un fel sau altul” pe solicitarea presedintelui la referendum.

„Noi suntem obligati sa avem un text de lege la ce zice presedintele. Hotarârea nu exista. Suntem în afara legii”, a spus Radulescu.

Valeriu Zgonea a precizat, însa, ca procedura Parlamentului a fost îndeplinita si obligatia presedintelui este sa astepte 20 de zile.

„Parlamentul are si alte optiuni, daca vrea le pune în aplicare, daca nu vrea, nu le pune. Nu este obligat. Parlamentul si-a îndeplinit procedura”, a spus Zgonea.

În timpul dezbaterilor, reprezentantii puterii au criticat aceasta solicitare a presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au sustinut-o.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, de la tribuna, ca demersul presedintelui este „unul pur de câstig de capital politic” si a spus ca ar trebui respins.

„Noi, liberalii, cred ca ar trebui sa avem curajul sa spunem: «Nu, domnule Basescu, Parlamentul trebuie sa fie dimensionat ca în orice tara civilizata europeana de dimensiune medie în raport cu populatia, nu cât vreti dumneavoastra în mod artificial – 300»”, a spus Tariceanu.

El a aratat ca „Parlamentul nu se numara cu suta”.

„De ce 300 si nu 200, de ce 200 si nu o suta, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri între majoritate si minoritate. (…) Avem o problema serioasa de întelegere a democratiei cu actualul presedinte”, a spus Calin Popescu Tariceanu.

„Daca punem problema banilor, care mi se pare jenanta, penibila, nu avem de-a face aici decât cu un demers demagogic si populist”, a mai spus Tariceanu care a aratat ca este o dovada de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o saptamâna înaintea referendumului de revizuire a Constitutiei.

De asemenea, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, în timpul dezbaterilor, ca „sluga sfideaza stapânul”, aratând ca „stapânul” este poporul, iar „sluga” este Parlamentul, dupa care Oltean si-a cerut scuze, la cererea presedintelui Camerei.

„Daca se punea în aplicare rezultatul referendumului din 2009, acest referendum nu se mai justifica. Este pentru prima data când un Parlament nu tine cont de vointa poporului printr-un referendum. Sluga sfideaza stapânul. Pentru prima data Parlamentul sfideaza poporul, iar stapânul nostru este poporul”, a spus Oltean, de la tribuna Parlamentului.

„Nici dumneavoastra, nici colegii dumneavoastra nu sunteti slugi. Va rog sa va cereti scuze. Nu e la înaltimea functiei pe care ati avut-o”, a replicat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Oltean si-a cerut scuze. „Nu vad unde am gresit. Daca credeti, daca aceasta afirmatie o considerati jignitoare, va cer scuze”, a spus Ioan Oltean.

El a facut aceste declaratii dupa ce a sustinut ca este „constitutional” demersul presedintelui Basescu de a solicita organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.

Proiectul de hotarâre propus plenului reunit prevedea ca Parlamentul României avizeaza favorabil initierea de catre presdintele României a unui referendum national privind trecerea la Parlamentul unicameral si 300 de parlamentari.

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil, luni, initierea referendumului anuntat de catre presedintele Traian Basescu.

Avizul Parlamentului este consultativ. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie