Noi prevederi privind moneda nationala si Banca Centrala vor fi stipulate in noua Constitutie

 

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a aprobat, în sedinta de luni, 17 iunie, completarea Legii fundamentale cu un nou articol care vine sa stipuleaza noi prevederi privind moneda nationala si Banca Centrala.

constitutia romanieiArticolul 137 indice 1 a fost înaintat de catre Forumul Constitutional, prin acesta precizându-se faptul ca Banca Centrala are dreptul sa emita însemne monetare pe teritoriul României.

”Banca Nationala a României este banca centrala a statului român, institutie publica independenta, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, în conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care România este parte. BNR este condusa de un Consiliu de Administratie, ai carui membri sunt numiti de catre Parlament pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit”, se reglementeaza prin articolul în discutie.

De asemenea, la alineatul 4 al articolului de lege este prevazut faptul ca, în conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica, se pot reglementa – transferul de prerogative ale Bancii Nationale a României la Banca Centrala Europeana, dar si recunoasterea circulatiei si înlocuirea monedei nationale cu moneda euro. financiarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie