Horia Gârbea a demisionat din functia de vicepresedinte al ICR

 

Horia Gârbea a declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca si-a depus luni demisia din functia de vicepresedinte al Institutului Cultural Român (ICR), dupa ce comisiile pentru cultura si politica externa din Senat au decis sa solicite revocarea din functie a presedintelui si a vicepresedintilor ICR.

horia gârbea„Am decis sa îmi dau demisia din aceasta functie, pentru ca deja comisiile din Senat hotarâsera revocarea mea. Eu am crezut ca vom fi audiati, dar am înteles ca acest lucru nu se mai întâmpla. Domnul Marga îsi depusese si el demisia. Ma asteptam la niste acuzatii precise, la care pot sa raspund fiind audiat”, a declarat acesta.

El a mai precizat ca si-a depus demisia la Secretariatul General al Senatului, luni, în jurul orei 15.00.

Anterior, luni, Horia Gârbea a declarat pentru MEDIAFAX ca nu intentioneaza sa îsi dea demisia, pentru ca nu se simte cu nimic vinovat.

„Nu ma stiu vinovat cu nimic. Noi suntem niste individualitati, care am facut mai binele sau mai raul nostru. Eu ma asteptam si ma astept sa fiu întrebat, audiat, sa ni se analizeze activitatea si sa raspundem de ea. Când am fost votati pentru numire, am fost votati individual. Când suntem votati pentru revocare, gasesc potrivit sa fim votati la fel. Eu unul nu îmi dau demisia, nu ma stiu cu nimic vinovat. Am facut tot ce am putut mai bine si mai departe sa evalueze cine are calitatea. Eu nu îmi dau demisia din proprie initiativa. Daca ma dau ei afara, sa fie sanatosi. Dar ar fi bine sa îmi spuna pentru ce, cu ce am gresit”, a declarat Horia Gârbea.

El a mai precizat ca ramâne la latitudinea comisiilor din Senat sa-si spuna punctul de vedere. „Dar eu ma asteptam ca, atunci când iei o astfel de masura, sa îi întrebi si pe preopinenti. Adica, ma astept la niste acuzatii precise, la care pot sa raspund. Mai departe mai vedem. Astept votul, daca va fi negativ, asta este situatia, dar nu este un lucru pe care sa-l recunosc. Eu, în sinea mea si fata de propria mea constiinta, sunt cu totul linistit. Nu am facut nimic rau, nu am nedreptatit pe nimeni, nu am încalcat nicio lege”, a spus Gârbea.

Comisiile reunite pentru cultura si politica externa din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din functia de presedinte al Institutului Cultural Român, precum si a vicepresedintilor ICR Horia Gârbea si Vladimir Simon.

„În conformitate cu solicitarea facuta în Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecuta, comisiile reunite de cultura si politica externa au analizat situatia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 si pe contul financiar pe 2012. (…) Am constatat ca, pentru prima data, o institutie aflata în subordinea Senatului nu a respectat legea (…) În consecinta, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situatii, conducerea operativa a Institutului Cultural Român, respectiv presedintele ICR, Andrei Marga, si cei doi vicepresedinti (Horia Gârbea si Vladimir Simon, n.r.) sa fie demisi. Aceasta propunere a fost votata cu o larga majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotriva»”, a declarat presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, Georgica Severin.

Presedintele comisiei pentru cultura din Senat a declarat, luni, la finalul sedintei, ca Institutul Cultural Român nu a trimis raportul de activitate si contul de executie bugetara pe anul 2012 pâna la data prevazuta de lege.

Ulterior, Andrei Marga a anuntat ca demisioneaza din functia de presedinte al Institutului Cultural Român. Într-un comunicat de presa remis luni MEDIAFAX, Andrei Marga spunea ca demisioneaza din functia de presedinte al ICR, „cu solicitarea ca demisia sa între în vigoare imediat”.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.

Conducerea ICR s-a schimbat dupa ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curtii Constitutionale de a declara drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Presedintiei în cea a Senatului, presedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, si fostii vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies si-au anuntat demisia. Diana Parvulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie