Formula ASF ramane in 11 din care 5 sunt sefi. Guvernul a decis concedierea a sase membri

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara va ramâne în 11 membri, dupa ce Comisiile parlamentare de Buget-Finante si Economice din Senat si din Camera Deputatilor au audiat si avizat, ieri, pe repede-înainte noua componenta, în urma deciziei Guvernului sa renunte la 6 din cei 17 membri.

autoritatea de supraveghere financiaraEchipa de membri executivi ramâne astfel neschimbata, fiind formata din Dan Radu Rusanu – presedinte, Daniel Daianu – prim-vicepresedinte, Tudor Daniel George – vicepresedinte, Mircea Ursache – vicepresedinte, Ion Giurescu – vicepresedinte.

Mircea Ursache nu a fost prezent la audierile din Parlament, el fiind plecat la o întâlnire a Organizatiei Internationale a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO), din partea ASF.

Cei sase membri neexecutivi sunt Marian Sârbu, Albin Biro, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu si Dorina Teodora Mihailescu.

Componenta ASF este programata sa primeasca, astazi, votul plenului Parlamentului, desi multe voci din piata sustin ca nu toate numirile respecta criteriul experientei de zece ani în piata financiara, impus de Guvern prin ordonanta care a modificat legea de înfiintare a ASF.

UDMR se pare ca a fost singurul partid care a schimbat persoana careia i-a acordat sprijinul, Lorand Kralik, care facea parte din componenta ASF, fiind înlocuit cu Albin Biro, fost membru CSA.

Modificarea legislatiei Autoritatii de Supraveghere Financiara si selectarea conducatorilor pe criterii profesionale reprezinta o cerinta a FMI, care a solicitat si definirea mai buna a conflictului de interese, ambele obligatii fiind trecute în scrisoarea de intentie transmisa la Washington.

Nu este clar, însa, cine va urmari ca parlamentarii si-au facut treaba în selectia pentru ASF si ca au evaluat corect experienta în piata financiar-bancara.

În domeniile de specialitate, pare sa fie de notorietate ca mai multi membri ASF nu îndeplinesc conditiile necesare si ca parlamentarii au facut unele echivalari doar de ochii lumii, ca sa le iasa „socoteala”.

Din ASF nu vor mai face parte, pe lânga Lorand-Istvan Kralik, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gheorghe Cornel Coca Constantinescu.

Astfel, devine mai improbabil ca echipa executiva sa se loveasca de o coalitie între neexecutivi, desi, în continuare, membrii neexecutivi au majoritatea.

Sase neexecutivi îsi vor parasi posturile fara salarii compensatorii.

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a declarat, ieri: „Cei sase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare si functionaee nu mai sunt prevazute salariile compensatorii. Chiar daca se aplica Ordonanta (n.r. impozitarea cu 85% a platilor compensatorii), salarii compensatorii nu mai exista”.

Cu toate acestea, Albin Biro, care intra în ASF, face parte dintre cei nominalizati de premierul Victor Ponta printre cei care au încasat salarii compoensatorii de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Victor Ponta a afirmat ca au fost acordate salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa.

Din ASF nu mai fac parte membri sustinuti de PDL si de PP-DD, ceea ce a creat nemultumire în opozitie.

Saptamâna trecuta, liderul grupului PDL din Senat, Cris-tian Radulescu, a spus ca PDL va boicota atât audierile candidatilor, cât si votul acestora în Parlament.

Pe lista de candidati înscrisi, ieri, pentru ASF s-au mai aflat si Nina Puiu, Larand Kralik, Gheoghe Cornel Coca Constantinescu, Alexe Gavrila, Iulian Popescu Moscu si Silviu Cerna, acestia primind însa aviz negativ. Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie