Firmele isi spioneaza partenerii de afaceri pentru a rezista in jungla financiara romaneasca

 

Insolvente, falimente, tepe financiare, amanari de plati. Un business sanatos, fara surprize neplacute, reprezinta o adevarata provocare in Romania anului 2013. Ca sa rezisti in astfel de vremuri, a devenit esential sa iti cunosti cu adevarat partenerii de afaceri. Cum functioneaza „spionajul” in economia romaneasca?

oameni sub lupa verificareAi taiat o factura? Daca iti vrei banii, asteapta cateva luni. Daca nu iti convine, asta e. Inghite in sec si cauta-ti alti parteneri de afaceri. Cam asa arata jungla financiara romaneasca.

„Trebuie sa fii, mai mult ca niciodata, atent cu cine faci afaceri”, spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

„Daca in ceea ce priveste plata facturilor, neachitarea la timp este o problema de multa vreme, acum, pe fondul crizei financiare, situatia s-a inrautatit”, a declarat reprezentantul AOAR.

Si avocatii de business vin cu aceleasi recomandari.

„Selectarea partenerilor de afaceri a devenit esentiala. Trebuie sa stii din start cu cine faci business, ce background are, daca este rau platnic, daca a avut procese. Este un minim proces de informare pe care toate firmele trebuie sa il urmeze daca vor sa nu ia tepe”, declara recent, pentru DailyBusiness.ro, avocatul Gheorghe Piperea.

72.000 de rapoarte de interogare in 5 luni

Ce solutii au gasit firmele pentru a evita tepele? Potrivit unei analize realizata de RisCo.ro, tot mai multe firme isi verifica partenerii. Pe platforma respectiva, unde sunt afisate, printre altele, rapoarte ale Centralei Incidentelor de Plata si Buletinului Insolventei, s-au inregistrat, in primele cinci luni din acest an, peste 72.000 de rapoarte.

“CIP si raportul privind insolventa sunt rapoartele care indica rapid daca partenerul de afaceri potential se afla in insolventa sau nu si-a onorat platile garantate cu bilete la ordin sau cecuri in ultima perioada”, a explicat Dragos Cabat, managing partner la RisCo.ro.

„Pentru companiile care au inregistrat incidente de plata in ultimele luni, partenerii de afaceri pot decide sa le livreze marfa numai cu plata in avans. De asemenea, partenerii de afaceri pot decide sa nu aiba raporturi comerciale cu firmele aflate in insolventa”, a mai spus Cabat.

In ceea ce priveste domeniul de activitate, companiile care activeaza in comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, productie si consultanta sunt cele care isi verifica cel mai des partenerii de afaceri. Cele mai interesate sa afle date despre partenerii lor de afaceri sunt companiile din Transilvania (28.54%), Muntenia (24.40%), Moldova (12.30%) si Oltenia (11.11%).

La polul opus se situeaza firmele din Maramures (2.06%) si Bucovina (2.28%). Cele mai importante informatii nu se gasesc neaparat in rapoartele financiare, ci tot la oamenii de afaceri. „Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija”, a declarat anterior, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Afacerile cu sacosa de bani si “facturile cu discount”

Dincolo de aceasta situatie, cert este ca economia se muta tot mai puternic in zona gri. Potrivit specialistilor, in ultima vreme, din cauza insolventelor si problemelor de incasari, in economie s-au dezvoltat spectaculos trocul si factura cu „discount”.

Cum sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem, mediul de afaceri a brevetat o noua solutie anti-criza: tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte facturi platite cu ”discount”.

Ce inseamna asta? „Daca, de exemplu, ai de incasat o factura de 100 de lei, te vei trezi ca furnizorul iti spune ca iti da 70 de lei daca vrei banii mai repede. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mari”, a declarat omul de afaceri Dan Patulea, pentru DailyBusiness.ro.

Multi sunt cei care accepta astfel de deal-uri, pentru ca au nevoie de lichiditati, iar bancile nu sunt dispuse sa ofere credite. „Daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor. Asa ca sunt multi care accepta astfel de tranzactii”, spune acesta.

O alta solutie menita a evita blocajul financiar si care s-a extins puternic in economie este trocul.

”Tranzactiile cu sacosa de bani si barterele se fac in principal de catre firmele care au conturile blocate, inclusiv de catre stat. Fiecare incearca sa supravietuiasca asa cum poate, fie platindu-si furnizorii si partenerii, fie oferind angajatilor banii la negru, pentru a nu mai plati taxe”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).  Adrian Negrescu, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie