Companii de talie mondiala interesate de Cupru Min

 

Interesele din zona resurselor naturale au început sa se intensifice în ultima perioada, mai cu seama dupa ce Guvernul a decis modificarea legii minelor astfel încât activitatea de minerit sa fie relansata.

cupru min abrudPeisajul celor intresati de resursele naturale ale tarii începe sa prinda contur, în aceasta ecuatie întâlnind companii de talie mondiala precum Glencore sau Trafigura.

O situatie similara are loc si la societatea Cupru Min Rosia Poieni care detine circa 60% din rezervele de cupru ale tarii noastre, unde se doreste încheierea unui parteneriat strategic pentru atragerea unor investitori. Acestia vor primi, în schimbul investitiilor de mediu si tehnologizare, o parte din productia de cupru a minei din Abrud.

Printre companiile intresate de activitatea de la Rosia Poieni îi întâlnim pe elvetienii de la Glencore si Trafigura, numele acestora fiind confirmat de catre ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Domnia sa ne-a declarat, ieri, ca îsi doreste ca pâna la sfârsitul saptamânii sa finalizeze caietul de sarcini al Cupru Min Abrud, astfel încât sa poata demara procesul de evaluare al investitorilor.

Totodata, Varujan Vosganian ne-a confirmat ca Trafigura si Glencore sunt doua din cele opt companii care si-au manifestat interesul pentru un posibil parteneriat cu societatea Cupru Min.

O alta companie interesata de cuprul de la Rosia Poieni este Dundee Precious Metals, listata la bursa din Toronto, care a participat si în 2012 la privatizarea (esuata) a Cupru Min, potrivit unor surse apropiate proiectului.

Cei de la firma canadiana mai sunt prezenti si în Bulgaria, Namibia si Armenia, unde detin perimetre de exploatare a unor zacaminte precum aur, argint, cupru si zinc.

Lista scurta a investitorilor de la Cupru Min mai cuprinde alte doua firme indiene, potrivit acelorasi surse, precum si o asociatie formata din angajatii de La Rosia Poieni.

Saptamâna trecuta, ministrul economiei, Varujan Vosganian i-a prezentat premierului Victor Ponta lista celor opt companii interesate sa investeasca la Cupru Min o suma care oscileaza între 40 si 80 de milioane de euro.

Potrivit declaratiilor lui Varujan Vosganian, plafonul de sus este excesiv, cifra finala a ofertei urmând sa fie undeva în jurul nivelului minim.

„Sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu stiu exact ce sa va spun, pentru ca unele s-ar putea sa fi fost special facute cu contributii de capital in spate pe care, in acest moment, inca nu le identificam”, declara saptamâna trecuta ministrul Economiei. A.C. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie