Combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Masuri luate de UE

 

Frauda si evaziunea fiscala ne afecteaza pe toti. Cei care evita, in mod ilegal, sa isi plateasca impozitele, priveaza guvernele de bani care ar putea fi utilizati pentru a pune in aplicare politici sociale si economice si pentru a imbunatatii conditiile de viata ale cetatenilor.

Evaziune fiscalaO modalitate prin care infractorii fiscali evita sa plateasca impozitele este aceea de a-si ascunde veniturile obtinute in strainatate de autoritatile tarii in care locuiesc si unde ar trebui sa fie, in mod normal, impozitati.

UE incearca sa ia masuri pentru ca astfel de situatii sa nu se produca pe teritoriul sau. In conformitate cu normele europene actuale, toate statele membre au obligatia de a colecta date cu privire la veniturile obtinute pe teritoriul lor de catre persoanele nerezidente.

Ele trebuie sa transmita apoi aceste informatii autoritatilor din tarile in care locuiesc persoanele respective, astfel incat veniturile acestora sa poata fi impozitate.

La solicitarea tarilor UE, Comisia Europeana doreste sa extinda domeniul de aplicare a actualelor norme la toate formele de venit.

Iata de ce, incepand din 2015, statelor membre li se va solicita sa faca schimb de informatii privind veniturile profesionale, onorariile directorilor, asigurarile de viata, pensiile si veniturile asociate proprietatilor.

Comisia propune, in prezent, acoperirea mai multor lacune prin extinderea schimbului de informatii si la soldurile conturilor, dividende, castiguri de capital si alte forme de venit.

O abordare internationala comuna

Daca UE ar avea un standard comun pentru schimbul de informatii fiscale, s-ar evita situatia in care tarile UE ar incheia acorduri bilaterale separate cu SUA si cu alte tari din afara Uniunii Europene.

In acest fel, toate statele membre ar beneficia de informatii suplimentare si ar avea posibilitatea sa evalueze mai bine si sa colecteze impozitele datorate pe teritoriul lor.

De asemenea, UE s-ar afla intr-o pozitie care i-ar permite sa faca mai multe presiuni pentru adoptarea, la nivel international, a unor standarde mai inalte privind schimbul de informatii in materie fiscala.

In decembrie 2012, Comisia a prezentat un proiect in care a subliniat necesitatea combaterii mai eficiente de catre UE a evaziunii si fraudei fiscale. Planul pune accent pe nevoia de a promova schimbul automat de informatii ca standard international.

Comisia va colabora cu tarile membre pentru a se asigura ca UE adopta o pozitie unificata si solida cu privire la introducerea unui standard international la urmatoarele summituri G8 (iunie 2013) si G20 (septembrie 2013). Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie