Prima sesiune de depunere a cererilor de finantare pe schema de minimis a fost decalata de la 1 iulie la 16 august 2013
Mediul de afaceri considera ca schema de minimis, care a fost aprobata recent în Guvern, ar fi „facuta cu dedicatie”.
Consultantii din domeniu considera ca modul de punere în aplicare a acestui ajutor de stat încalca principiul egalitatii de sanse, având în vedere ca dosarele trebuie depuse la sediul Ministerului Finantelor Publice (MFP) din Bucuresti.
Sursele citate ne-au precizat: „Ajutorul de minimis va fi acordat pe principiul «primul venit, primul servit», în conditiile în care nu a fost adoptat un sistem electronic de înscriere, toate firmele fiind nevoite sa mearga la sediul MFP, pentru depunerea dosarului, indiferent ca sunt din Satu Mare, din Timisoara sau din Suceava. Astfel, o firma din Bucuresti înfiintata recent, cu 2-3 angajati, are mai multe sanse sa obtina facilitati de la stat decât un IMM din Satu Mare, care activeaza de opt-noua ani pe piata si care are zeci de angajati”.
Consultantii preconizeaza ca întreprinzatorii vor forma cozi la usa ministerului de resort cu multe zile înainte de demararea acestei proceduri.
„În 2007, când a mai fost initiata o astfel de schema, au fost formate cozi la Agentia Nationala pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie cu trei saptamâni înainte. În noaptea de Paste se striga lista si când au început înscrierile au fost sparte usile. Probabil ca asta vor (n.r. autoritatile) sa se întâmple si acum”, ne-au povestit sursele citate.
Si Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), considera ca schema este „cu dedicatie”.
Domnia sa ne-a spus: „Prin metoda utilizata în cadrul acestei scheme ne dam seama de lipsa de transparenta. Nu se face altfel pentru conservarea unor locuri de munca inutile si pentru ca procedura sa nu fie transparenta, în vederea alocarii acelor facilitati «cui dorim noi». La fel se întâmpla si în cazul ajutoarelor de stat pentru companiile mari. O societate româneasca nu obtine ajutor de la buget, însa companiile cu capital strain beneficiaza de facilitati de la statul român. Sunt sigur ca în doua saptamâni de la demararea schemei de minimis nu vor mai fi bani”.
Cristian Pârvan este de parere ca ar fi trebuit aplicat sistemul utilizat în cazul SRL-D (societati cu raspundere limitata – debutante, care au beneficiat, în 2010-2011, de un ajutor de stat de pâna la 10.000 de euro, în mod direct, si de garantii de pâna la 80.000 de euro).
„La SRL-D procesul s-a desfasurat online si totul a fost perfect. Au fost constituite 5.000 de SRL-D, care aveau obligativitatea sa aiba minim doua locuri de munca. Deci, au fost create 10.000 de locuri de munca prin acel program, timp în care, prin ajutoarele de stat pentru marile companii, au fost create aproximativ 3.000 de locuri de munca”, potrivit domnului Pârvan.
În urma consultarii cu mediul de afaceri, prima sesiune de depunere a cererilor de finantare pe schema de minimis a fost decalata de la 1 iulie la 16 august 2013.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, turism si IMM, ne-a declarat ca decizia a fost luata joi, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul finantelor publice Daniel Chitoiu, precizând: „Întreprinzatorii au avut dreptate, schema de minimis nu putea fi aplicata asa. Am facut nota si am reusit sa decalam termenul. Ne-am întâlnit ieri (n.r. joi) cu ministrul finantelor Daniel Chitoiu si i-am propus doua variante – ori sa aprobe valabilitatea unui certificat fiscal emis în iunie, ori sa decaleze termenul de începere a procedurii de depunere a dosarelor – si ni s-a aprobat aceasta a doua propunere”.
Mentionam ca certificatul fiscal este valabil doar în luna în care este obtinut, fapt care ar fi redus la zero, pentru multe dintre societatile comerciale interesate, orice sansa ca acestea sa fie prezente în prima zi de înscriere (care, initial, era 1 iulie) la sediul Ministerului Finantelor Publice.
Într-un anunt publicat, vineri, pe site-ul MFP, se arata: „Prima sesiune de depunere (n.r. a dosarelor) se va derula în perioada 16.08.2013 – 31.10.2013, în limita bugetului anual alocat schemei. Cererile de acord pentru finantare, însotite de documentele justificative, conform prevederilor H.G. nr.274/2013, se depun la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, str. Apolodor nr.17, sectorul 5, Bucuresti, mentionându-se pe plic: «Unitatea de implementare a schemei de ajutor de minimis».
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 400 milioane lei”.
Ajutoarele de minimis sunt acordate IMM sub forma de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, în limita valorii maxime de 200.000 de euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care-si desfasoara activitatea în domeniul transportului rutier, în anumite conditii.
Hotarârea de Guvern privind noua schema de ajutor de minimis pentru IMM a fost aprobata la jumatatea lunii mai.
Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM, în cadrul unei scheme de 100 de milioane de euro, pentru perioada 2007-2011.
Autoritatile estimeaza ca în jur de 1.000 de întreprinderi ar putea beneficia de noua schema de ajutor de minimis, preconizându-se, astfel, crearea a 6.000 de noi locuri de munca, dupa cum a declarat, recent, ministrul bugetului Liviu Voinea.
Vineri, pâna la închiderea editiei, domnia sa nu ne-a oferit un raspuns la întrebarile pe tema noii scheme de ajutor de minimis. Emilia Olescu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!