Oferta pentru Oltchim: Controversatul Robert Neagoe, dispus sa crediteze combinatul cu 25 milioane de euro
În contextul cautarii febrile a unui investitor care sa finanteze „Oltchim”, a aparut o oferta cu potential exploziv din partea lui Robert Neagoe, directorul general al furnizorului de energie „Arelco Power”. Compania ofera combinatului vâlcean un contract de leasing de 25 milioane de euro, cu rambursare în zece ani, sustin mai multe surse apropiate situatiei.
Robert Neagoe, personaj controversat, este cunoscut în piata ca fost director juridic în Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii din Industrie (OPSPI), calitate în care este audiat ca martor, dupa ce a fost anchetat, în celebrul dosar al privatizarilor strategice, în care este inculpat Codrut Seres (fost ministru al Economiei).
Oferta „Arelco Power” impune conditii care ar putea sa îi îndeparteze pe investitorii interesati sa preia „Oltchim”, potrivit surselor noastre.
Ba chiar oferta îi lasa lui Robert Neagoe libertatea sa cesioneze oricui contractul de leasing oferit combinatului „Oltchim”. Este posibil ca, la limita, Robert Neagoe sa aleaga sa-i cedeze contractul chiar lui Constantin Roibu, fostul director al combinatului, cu care a purtat relatii în ultimii ani, în calitate de furnizor de gaze. Managementul defectuos al lui Roibu este indicat ca una dintre principalele cauze ale insolventei „Oltchim”. Notorie este si capusarea „Oltchim” printr-o suveica de firme din paradisuri fiscale, de care Roibu n-ar fi strain.
„Arelco” are de recuperat de la „Oltchim” circa 10 milioane de euro, în urma livrarilor de gaze realizate în ultimii ani, sustin sursele citate.
Finantarea oferita de „Arelco Power” impune realizarea, de catre „Oltchim”, prin furnizorul de energie, a unui volum lunar de minim 80% din valoarea aprovizionarii cu materii prime si utilitati necesare productiei. Potrivit detaliilor ofertei care au intrat în posesia ziarului BURSA, combinatul trebuie sa realizeze lunar, prin „Arelco”, un volum de 80% din vânzarile de produse finite si marfuri.
„Arelco” se angajeaza sa nu intervina în productia, marketing-ul si managementul „Oltchim”.
Valoarea lunara cumulata a tranzactiilor derulate prin furnizorul de energie trebuie sa fie de minim 35 milioane de euro si nu va depasi 43 milioane de euro. Daca „Oltchim” nu respecta aceste conditii de rulaj, „Arelco” aplica un comision penalizator. Combinatul va plati companiei conduse de Robert Neagoe un comision de 0,2% din valoarea totala a operatiunilor comerciale derulate efectiv prin aceasta.
„Arelco Power” este detinuta de „Shanghai Power Company” Ltd. (95%) cu sediul la Hong Kong si de Robert Marius Neagoe (5%).
Contactati telefonic, administratorii judiciari ai „Oltchim” (Rominsolv si BDO) si directorul general al „Arelco Power” nu au dorit sa comenteze în niciun fel oferta de finantare si implicatiile acesteia.
Potrivit celor mai recente declaratii oficiale, toate ofertele financiare si scrisorile de interes primite de la investitori pentru „Oltchim” sunt confidentiale si vor fi analizate, în perioada imediat urmatoare, de comitetul creditorilor, care va trebui sa ia o decizie în acest sens.
Ziarul BURSA a relatat ca fondul de investitii israelian „Fortissimo Capital” a depus o oferta pentru finantarea „Oltchim”. Administratorii judiciari continua si în aceasta saptamâna întâlnirile cu fondurile de investitii interesate în creditarea combinatului.
De preluarea „Oltchim” sunt interesati trei investitori seriosi, potrivit declaratiilor oficiale, printre care si PCC (actionar minoritar semnificativ al „Oltchim”, cu o participatie directa si indirecta de aproape 33%). Combinatul, aflat în insolventa de la finele lunii ianuarie, a mai stârnit interesul „SCR Grup”, detinut de Stefan Vuza, unor companii poloneze, ungare, ruse, dar si unor societati din Turcia.
Marius Robert Neagoe a preluat 5% din „Arelco” în 2007. Domnia sa a condus directia juridica a OPSPI si a fost anchetat în 2006, de DIICOT, în dosarul privatizarilor strategice, în care fostii ministri ai Economiei si Comunicatiilor – Codrut Seres si Zsolt Nagy – au fost trimisi în judecata de procurorii DIICOT, alaturi de alte patru persoane. Codrut Seres si Zsolt Nagy sunt judecati pentru tradare prin transmitere de secrete.
Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, cei sase inculpati în dosar au constituit (sau aderat la) un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea (fost sef OPSPI) si Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.
Din rezolutia întocmita de procurori reiese ca mai multe firme si consortii straine l-ar fi folosit pe Stamen Stanchev pentru obtinerea unor informatii din interior care sa-i favorizeze în procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romtelecom, Posta Româna si Radiocomunicatii. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!