O noua crestere a preturilor este asteptata pe fondul deprecierii leului

 

Deprecierea abrupta a leului în doar câteva zile, pe fondul unor probleme externe, va avea efecte pe termen scurt asupra preturilor si sunt sanse sa se repete în viitor.

Crestere economicaDupa câteva luni de apreciere constanta, analistii si economistii prognozau un leu tot mai puternic anul acesta, cu un prag de stabilitate în jurul a 4,3 lei/euro, prag aparat puternic de Banca Nationala. A fost însa suficienta o tulburare a apelor de pe pietele financiare internationale pentru ca moneda nationala sa piarda 6% în fata euro în doar câteva zile. Cadere care a dat peste cap toate estimarile si a aruncat în incertitudine toti investitorii.

În primul rând, trebuie vazut daca nu cumva economia României este cauza deprecierii. În cazul în care perspectivele sunt negative, este de asteptat ca si leul sa piarda din valoare. Dar economia a ramas relativ stabila, cu o evolutie buna în primul trimestru, bazata în principal pe cererea externa (exporturi). O problema este, în schimb, „contractia consumului guvernamental în contextul continuarii procesului de consolidare bugetara“, dupa cum arata Andrei Radulescu, senior investment analyst la SSIF Broker, care precizeaza ca structura PIB este formata în proportie de 75% de consumul privat si doar de 15% de cel guvernamental. Ponderile sunt apropiate de cele din SUA (71% consum privat) si multe peste cele medii din zona euro (56% consum privat). Numai ca România practica un nivel de taxare si impozitare asemanator cu cel din Europa, nu cu cel din SUA, care este mult mai mic (TVA, spre exemplu, variaza între 5% si 11%).

Andrei Radulescu prognozeaza însa o revenire în a doua parte a anului, cu scaderea inflatiei catre 4% spre sfârsitul anului, o reducere de cel putin 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politica monetara si un nou ciclu economic bazat pe cererea externa, care poate avea un impact pozitiv în industrie.
Sa revenim la leu. „Pentru economie în general nu sunt bine-venite variatii ample pe termen scurt ale cursului pentru simplul fapt ca adaptarea agentilor economici la astfel de socuri este redusa într-un timp relativ scurt“, spune Catalina Molnar, economist sef la UniCredit Tiriac Bank. „De la începutul lunii mai, leul a urmat un trend de depreciere care s-a accentuat spre finalul lunii si începutul lui iunie. Variatia între minimul si maximul atins de euro/leu a fost de 5%-6%“, spune Catalina Molnar, care adauga ca a urmat o corectie rapida, care a li­mitat deprecie­rea monedei na­tionale la 3%. Dar este „evident ca aceasta depreciere se va reflecta, pe termen scurt, în cresterea anumitor preturi de consum, dar si în cresterea datoriei în valuta pentru debitori, cu impact negativ asupra venitului disponibil“. Din fericire, deprecierea de acum este „îndulcita“ de faptul ca, în prima parte a anului, leul a avut un nivel cu 1,7% mai apreciat decât nivelul mediu din 2013.

Prognoza pe curs nu se schimba

„Deprecierea leului cu aproape 6% din prima saptamâna a lunii iunie va avea unele efecte asupra preturilor de consum, în sensul limitarii procesului dezinflationist care va începe în lunile de vara prin ieftinirea alimentelor“, spune Eugen Sinca, economist-sef la Banca Comerciala Româna. Acesta precizeaza, de asemenea, ca vor fi afectate persoanele care au împrumuturi în moneda straina.
„Creditele în valuta reprezinta doua treimi din totalul creditelor pentru persoane fizice, iar în viitor este posibil sa asistam la episoade similare de depreciere brusca a leului într-un interval scurt, datorita operatiunilor valutare efectuate de banci straine si de fonduri de investitii pe o piata tot mai globalizata“, precizeaza Eugen Sinca. De remarcat este însa faptul ca toata lumea se asteapta ca BNR sa apere cursul daca leul se va deprecia semnificativ. „O depreciere ipotetica a leului dincolo de 4,7 ar afecta economia, dar credem ca BNR va evita un astfel de scenariu si va continua sa sustina moneda nationala în momentele în care miscarile acesteia pot afecta stabilitatea financiara“, arata Sinca. „Pentru 2013 ne mentinem estimarea privind un curs de schimb de 4,4 în decembrie si o medie de 4,38. Daca ar fi sa vorbim de un interval de variatie în 2013, acesta ar putea fi 4,30-4,55“, mai spune Eugen Sinca.

Exporturile vor creste în continuare

La nivelul exporturilor sau importurilor nu sunt vazute, deocamdata, influente semnificative. „Comparativ cu 2012, România va beneficia de capacitati noi de productie în sectorul auto si electrocasnice/electronice în 2013 (Dacia, Ford, DeLonghi, Bosch), care vor asigura o crestere a exporturilor, iar din punct de vedere meteorologic, având conditii mai bune, importul de produse agricole si combustibili se va reduce, iar exportul de energie electrica se va relua, precum si exportul de produse chimice (fertilizatori etc.) pentru un an agricol normal în Europa“, spune Catalina Molnar.

La UniCredit, scenariul de baza pentru cursul de schimb a fost, la începutul anului, de 4,30-4,50 lei/euro, cu un scenariu de risc care presupunea o limita inferioara de 4,20 si o limita superioara de 4,60, în timp ce media pe curs si cotatia de la finele anului erau setate la 4,40. „Nu consideram necesara schimbarea scenariului de prognoza, acesta fiind oarecum acoperitor“, arata Molnar. Ceea ce ne arata ca, cel putin deocamdata, nu avem motive de îngrijorare.

În ceea ce priveste impactul acestei variatii de curs asupra exporturilor si importurilor, nu consideram ca se va observa un efect semnificativ.
Catalina Molnar, economist-sef, uniCredit Tiriac Bank.
Aurel Dragan, Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie