Contractul de intermediere – efecte specifice

 

Contractul de intermediere (art. 2096 C.civ.) este contractul prin care intermediarul (mijlocitor) se obliga fata de client, in schimbul unei remuneratii sa il puna in legatura cu un tert in vederea incheierii unui contract.

contract 1Intermediarul este o persoana fizica sau juridica independenta, care desfasoara activitate de intermediere cu caracter profesional. Activitatea intermediarului consta in o serie de acte materiale.

Contractul de intermediere este sinalagmatic, cu titlu oneros si consensual.

Obligatiile intermediarului

Intermediarul (mijlocitor) este obligat urmare a incheierii contractului cu clientul sa gaseasca partener pentru client si sa informeze partenerul cu privire la conditiile contractuale.

Obligatia de a gasi client. Intermediarul trebuie sa depuna toate diligente, sa fie eficient si convingator pentru a gasi pentru clientul sau un partener interesant, iar daca are imputernicire expresa (art. 2102 C.civ.) poate chiar sa incheie contractul cu partenerul gasit.

Obligatia de a informa clientul. Intermediarul trebuie sa-l informeze pe client (art. 2160 C.civ.) asupra tuturor datelor in legatura cu contractul propus in vederea analizei de oportunitate a incheierii contractului.

Obligatiile clientului

Clientul este obligat sa-i furnizeze intermediarului informatiile necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii de mijlocire, sa-i comunice intermediarului incheierea contractului cu partenerul, sa-l remunereze pe intermediar si sa-i restituie cheltuielile facute in procesul de mijlocire.

Obligatia de a-i furniza intermediarului informatiile necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii de mijlocire. Cocontractantii trebuie sa-si furnizeze informatiile necesare pentru ca mijlocirea sa aiba efectele scontate, iar, in acest sens, clientul trebuie sa-i comunice intermediarului toate datele necesare pentru ca acesta sa si desfasoare activitatea eficient.

Obligatia de a-i comunica intermediarului incheierea contractului cu partenerul. In termen de 15 zile (art. 2101 C.civ.) de la data incheierii contractului dintre client si partener, clientul trebuie sa il informeze pe intermediar despre contractare, sub sanctiunea platii dublului remuneratiei catre intermediar.

Obligatia de a-l remunera pe intermediar. Doar incheierea contractului ii da dreptul intermediarului la remuneratie (art. 2097 C.civ.), in cuantumul stabilit prin contract sau, in lipsa, prin lege speciala, respectiv practici contractuale preexistente sau uzante. Clientul trebuie sa-l informeze pe intermediar (art. 2102 C.civ.) daca remuneratia se stabileste conform valorii contractului sau altor date esentiale.

In situatia in care mai multi intermediari au realizat mijlocirea contractului incheiat (art. 2099 C.civ.), regula este ca remuneratia se va imparti egal intre acestia.

Obligatia de a-i restitui intermediarului cheltuielile facute in procesul de mijlocire. In executarea obligatiilor sale intermediarul va face o serie de cheltuieli, iar acestea sunt acoperite de catre client (art. 2098 C.civ.), doar in cazul in care in contract exista o prevedere expresa in acest sens.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Drept comercial roman. Pentru mai multe detalii a se vedea Stefan Mihaila, Aida Diana Dumitrescu – Drept comercial roman, Editura C.H.Beck 2013.
 Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie