Minele romane din Rosia Montana ar putea fi incluse in noul program de salvare a patrimoniului european „7 Most Endangered”
Minele romane din Rosia Montana ar putea fi incluse în noul program de salvare a patrimoniului european intitulat „7 Most Endangered” – Cele mai periclitate 7 monumente, a anuntat organizatia Europa Nostra, la Biroul din Atena al Parlamentului European.
Experti desemnati de BEI si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor furniza analize si recomandari referitoare la modul în care se poate realiza si finanta operatiunea de salvare, prin fonduri europene sau împrumuturi bancare.
Asteptam ca statul român sa iasa din izolare
Pâna la sfârsitul anului Rosia Montana va avea un plan de salvare prin protejarea patrimoniului si dezvoltarea economica si sociala a comunitatii, au anuntat, într-o conferinta de presa comuna Fundatia Pro Patrimonio, Asociatia ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie, Asociatia Alburnus Maior, Parohia Unitariana Rosia Montana, Ordinul Arhitectilor din România si ICOMOS România. Va urma o misiune comuna a celor trei organizatii initiatoare ale programului „7 Most Endangered” – Europa Nostra, Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si va fi propus un plan de salvare initial, cu actiuni si termene concrete, prezentat public în data de 5 decembrie 2013 la Parlamentul European.
Comunitatea locala sustine ca ”salvarea” nu e necesara
Reprezentantii comunitatii locale sustin, însa, ca lucrarile de restaurare au început, prin finantare privata, existând deja un parteneriat cu compania miniera Rosia Montana Gold Corporation. Lucrari de conservare a unor galerii de mina, istorice, dar si de restaurare a caselor din localitate sunt incluse în contract si vor fi platite de RMGC. Este posibil ca raportul alcatuit de expersii BEI sa constate ca nu era necesara includerea zonei între cele care necesita ”salvare”. Împrumuturile pe care le-ar oferi BEI urmeaza a fi achitate de comunitatea locala sau de guvern, în vreme ce restaurarea efectuata de RMGC nu implica finantare publica, fiind integral privata.
Europa Nostra, 50 de ani în slujba patrimoniului european
Alte obiective aflate pe lista organizatiei în acest an sunt amfiteatrul din Durrës, Albania, zona tampon din centrul istoric al Nicosiei, Cipru, fortificatiile de la Briançon, Franta, manastirea San Benedetto Po, Italia, manastirea Setúbal, din Portugalsi biserica armeneasca Sf. George, din Mardin, Turcia.Aceste site-uri importante pentru mostenirea culturala sau naturala a Europei sunt în pericol din cauza lipsei de fonduri sau expertiza, a neglijarii de catre autoritati, a dezastrelor naturale ori a conflictelor politice. În ultimii 50 de ani, Europa Nostra a fost implicata în operatiuni de salvarea a unor situri cum ar fi cel din Delphi, Grecia, în 1980, sau oraselul istoric L’Aquila, din Italia, afectat de cutremur, în 2010. dcnews.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!