Procesul de implementare a Directivei CE privind serviciile in cadrul pietei interne

 

Agentul guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a deschis lucrarile reuniunii organizata in contextul procesului de implementare a Directivei Servicii.

Dosare cu steagul UELa intalnirea, care s-a desfasurat in perioada 12-13 iunie, au participat reprezentantii Directiei Generale pentru Piata Interna a Comisiei Europene si cei ai autoritatilor romane cu competente de autorizare a prestatorilor de servicii: Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, precum si alte autoritati centrale.

Reuniunea de lucru a avut ca obiectiv clarificarea prevederilor legislatiei sectoriale care reglementeaza accesul si exercitarea activitatilor de servicii in regim temporar, in alte state membre decat cel in care prestatorul este stabilit.

Comisia Europeana participa in prezent la reuniuni in capitalele statelor membre, evaluand in detaliu actele normative adoptate la nivel national in acest sector. Prin acestea, Comisia urmareste sa se asigure ca nu sunt mentinute dispozitii care pot constitui bariere nejustificate in calea liberei circulatii a serviciilor in cadrul pietei interne a UE.

Un alt subiect important l-a constituit stadiul demersurilor de operationalizare a Punctului de Contact Unic electronic, prin intermediul caruia operatorii economici se pot autoriza in vederea desfasurarii activitatii.

Informatii suplimentare

Directiva 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne (Directiva Servicii) a fost transpusa in Romania prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 68/2010 precum si prin 63 de acte normative sectoriale.

Obiectivul principal al acestui act legislativ UE este asigurarea accesului la pietele nationale prin eliminarea obstacolelor de natura arbitrara si mentinerea in statele membre a acelor reglementari proportionale si nediscriminatorii, astfel incat sectorul de servicii sa contribuie la cresterea economica si la ocuparea fortei de munca in statele membre.

Directiva Servicii este un instrument legislativ care trebuie implementat in legislatia nationala si care prevede un cadru de modernizare pentru statele UE venind astfel in intampinarea operatorilor economici, indiferent daca acestia doresc sa desfasoare activitati pe piata nationala sau sa se extinda in strainatate, avand in vedere ca prevede proceduri mai simple si mai putina birocratie, utile indeosebi pentru IMM-uri.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie