La ce va folosi cel mai mare laser din lume de la Magurele
Laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent, a anuntat ministrul Mihnea Costoiu.
„Este o zi istorica pentru cercetarea romanesca, pentru societatea romanesca. In perspectiva anului 2017, proiectul ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura pe plan modial dedicata studiilor legate de radiatia fotonica, lumina extrema, distribuita in trei locatii – Romania, Cehia si Ungaria”, a spus Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, potrivit Mediafax.
Prin acest proiect, ce presupune construirea celui mai mare laser din lume, ce va fi folosit pentru cercetare in diverse domenii, vor fi create 13.000 noi locuri de munca, cercetatorii din toata lumea putand aplica pentru 1.000 de posturi, dintre care peste 200 vor fi permanente, a mai aratat ministrul.
De altfel, la sfarsitul lunii februarie, ministrul Mihnea Costoiu declara ca au inceput angajarile pentru ELI-NP, director stiintific fiind numit francezul Sydney Gales, seful pe cercetare de la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris.
De asemnea, au mai fost angajati un cetatean bulgar si doi romani, Daniel Rusescu si Ovidiu Tesareanu, care locuiau de mai multi ani in Germania, respectiv Italia.
Potrivit lui Costoiu, investitiile intr-un proiect de anvergura celui de la Magurele se vor regasi in economie, sub forma unor noi metode si tehnici de productie, in mediul de afaceri, in industria farmaceutica, in medicina, in gestionarea deseurilor radioactiove si in software pentru controalele de securitate din aeroporturi de exemplu.
„Platforma de cercetare Magurele, nu doar laserul, va devei un pol de excelenta si pentru aceasta pregatim mai multe documnte, care sper sa fie aprobate de Guvern, pentru masterat, pentru pregatirea specialistilor”, a mai declarat vineri Costoiu.
La ceremonia de inaugurare a lucrarilor, alaturi de seful proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, au mai fost prezenti: premierul Victor Ponta, comisarul european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache.
Initiativa realizarii unei infrastructuri paneuropene de cercetare in domeniul laserilor s-a conturat in perioada 2005 – 2010, cand proiectul denumit Extreme Light Infrastructure a fost initiat de un grup de oameni de stiinta in domeniul fizicii laserilor. In 2009, Comisia Europeana a luat decizia de construire a infrastructurii ELI in trei locatii: Bucuresti – Magurele, Praga si Szeged.
Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna anului 2014, pentru ca apoi sa fie instalati cei doi laseri de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017. Contractul a fost estimat initial la 270,1 milioane lei si va avea o durata de 22 de luni de la data atribuirii.incont.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!