Reguli noi in materia accesului la informatia publica adoptate de PE

 

Parlamentul European a aprobat reguli ce vor deschide accesul la informatia publica precum datele geografice si meteo, statistici sau carti digitale, pentru a incuraja companiile sa refoloseasca aceste date in oferirea de servicii si aplicatii.

parlament-ueInitiativa doreste promovarea transparentei in administratia publica, incurajarea inovarii si dezvoltarea economiei digitale. Comisia spera ca veniturile provenite din folosirea acestor date se vor ridica la 40 de miliarde de euro.

Regulile se vor asigura ca informatia publica – exceptie facand datele private – este difuzata pe internet, a spus in cadrul unei dezbateri plenare raportorul Ivailo Kalfin (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Bulgaria).

Sunt vizate informatiile produse, colectate sau platite de autoritatile publice. Noile reguli vor schimba atitudinea si cultura administratiei publice si vor ajuta la depasirea „rezistentei naturale la transparenta“, a adaugat domnul Kalfin.

Incurajand economia

Noile reguli permit companiilor sa aiba acces la informatiile colectate de autoritatile publice. „O companie de software ar putea dezvolta orare ale transportului public in timp real“, ne-a dat un exemplu domnul Kalfin.

Informatiile trebuie furnizate fie gratuit, fie cu un pret redus, deoarece societatea a platit deja pentru colectarea datelor. Deputatii europeni s-au asigurat in negocierile cu guvernele ca toate exceptiile vor fi definite clar si au stabilit reguli de procedura pentru accesarea datelor si solutionarea disputelor posibile. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie