Pentru a putea concura cu marile lanturi farma, farmacistii independenti se aliaza

 

Unde se duc farmaciile, când se duc? În insolventa si apoi sub umbrela distribuitorilor, arata statisticile Colegiului Farmacistilor. În ultimii doi ani, s-au vândut catre distribuitori sau persoane din afara profesiei cam 30% dintre farmaciile independente, care erau în proprietatea farmacistilor profesionisti. În încercarea de a-si salva afacerile, farmacistii independenti s-au reunit la Poiana Brasov, la Forumul „Viitorul farmaciei comunitare independente din România”.

farmacieInsolventa loveste anual 200 de farmacii, dintre care abia 20% reusesc sa evite falimentul. Se salveaza cele care fac parte din lanturi si cele în care interesele materiale au coplesit profesia de farmacist. Farmaciile mici ajung foarte usor la mâna distribuitorilor, având în vedere ca legea Legea insolventei prevede drept conditie pentru deschiderea procedurii existenta unei creante de 45.000 lei. Datoria este usor de atins daca luam în calcul termenele de plata ale CNAS, care depasesc si un an. Din informatiile CFR, în momentul de fata, datoriile catre farmacii, vechi de un an, au ajuns la 800.000 de euro.

Cei mai multi dintre farmacistii independenti au ajuns la concluzia ca afacerea nu mai merge pe stilul vechi: „Viitorul va arata bine, dar numai daca farmacia independenta va întelege ca trebuie sa îsi schimbe hainele si sa devina o cu totul alta farmacie, adaptata la noile conditii, conditiile unei piete globalizate”, crede Rodica Ionita, farmacist independent.

Potrivit  lui Petru Craciun, farmacist de profesie si director Cegedim, „transformarea farmaciei independente românesti în farmacie comunitara, pe model european, nu se poate face decât de jos în sus. Este foarte probabil
sa avem unul sau mai multe grupuri de farmacii independente care sa lucreze, sa standardizeze si sa negocieze, daca e cazul, cu autoritatile, viitorul profesiei si rolul important al farmaciei în sistemul de sanatate din România.”

Un exemplu autohton de organizare a farmaciilor independente este Ethica, primul grup de farmacii independente detinute de farmacisti a caror vocatie este farmacia. Pâna acum au aderat la Ethica peste 250 farmacii din 13 judete. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie