La Magurele se contruieste cladirea care va adaposti cel mai mare laser din lume

 

Consortiul condus de grupul austriac Strabag, din care mai fac parte companiile Zublin si Aedificia Carpati, va începe, astazi, la Magurele, constructia cladirii care va adaposti cel mai mare laser din lume. Inaugurarea lucrarilor va avea loc în prezenta comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn. Lista personalitatilor prezente la eveniment îi va mai cuprinde, printre altii, pe Victor Ponta, premierul României, si Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale.

laser magurele machetaImpactul proiectului ELI-NP este unul major, plasând Europa pe primul loc în lume în cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si deschizând astfel calea unor noi domenii de cercetare.

Cladirea va fi construita pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibratii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai putin de 12 niveluri subterane. Proiectul european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), dedicat celui mai mare laser din lume, va demara astazi prin construirea unui complex la care lucrarile sunt programate sa se încheie în 2014.

Ministrul delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca realizarea ansamblului de cladiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicul gama.

Cladirea va fi formata din doua corpuri solidare, unul pentru lasere si unul pentru fasciculul gama, acestea totalizând o suprafata de pes-te 11.000 de metri patrati. De asemenea, complexul va mai beneficia de o cladire de birouri si o casa de oaspeti. Puterea laserelor va fi impresionanta – 10PW fiecare, adica 10 milioane de miliarde de wati, sau puterea echivalenta a 100.000 de miliarde de becuri de 100W. Ambele echipamente mari, sistemul laser si cel de producere a fasciculului gama, depasesc cu mult cele mai performante astfel de echipamente existente în momentul de fata.

*  Aplicatii multiple, inclusiv în medicina

Domeniile în care ar putea avea un impact cercetarea desfasurata la Magurele, prin acest proiect, sunt numeroase, printre acestea regasindu-se fizica si ingineria laserelor de mare putere, a acceleratorilor de electroni si producerea de fotoni monocromatici prin retro-împrastiere Compton, cercetarea fundamentala (nucleul atomic, astrofizica, electrodinamica cuantica), securitatea si prevenirea terorismului (cercetari asupra detectiei materialelor speciale de interes strategic, imagistica cu radiatii ionizante), ecologia si protectia mediului (cercetari asupra unor noi metode de diag-noza si procesare a deseurilor radioactive), stiinta si ingineria materialelor (efectele câmpurilor intense de radiatii asupra materialelor), medicina nucleara si stiintele vietii (utilizarea fasciculelor de particule accelerate cu ajutorul laserelor în hadronoterapie, noi tehnici de imagistica medicala), radiofarmaceuticele (metode de producere a unor noi tipuri de radioizotopi) si industria de înalta tehnologie (beneficiaza de noi tehnologii si este stimulata productia de înalta tehnologie).

Printre aplicatiile practice pe care le mai pot avea experimentele se numara noi tehnici de a produce fascicule de particule accelerate bazate pe laserele de putere, cu potentiale aplicatii în medicina, noi metode de a produce radioizotopi de interes medical, identificarea si caracterizarea la distanta a materialelor nucleare, pentru inspectarea neintruziva a containerelor cu marfuri, noi tehnici tomografice bazate pe utilizarea fasciculelor gamma de înalta energie si managementul deseurilor radioactive.

*  Peste 250 de noi locuri de munca, odata cu ELI-NP

Întrebat câte noi locuri de munca vor fi create datorita proiectului de la Magurele, Mihnea Costoiu a spus ca numarul acestora va fi de pes-te 250, pâna în 2018.

„Angajarile se vor face treptat, procesul de primire a aplicatiilor si de selectie pentru pos-turile de cercetatori, ingineri si tehnicieni fiind continuu. Disponibilitatea locurilor de munca este anuntata la nivel international, prin intermediul publicatiilor stiintifice si canalelor media dedicate”, a precizat ministrul, citat de Mediafax. Pentru zona Bucuresti – Magurele, este de asteptat o dezvoltare a companiilor care vor produce echipamente de înalta tehnologie necesare intretinerii si operarii infrastructurii si a celor care vor utiliza noua infrastructura de cercetare.

*  Trei paliere la vârful proiectului, dar niciun sef suprem

În privinta managementului proiectului, Mihnea Costoiu spune ca nu va exista o notiune de „sef cel mai mare”, ci va fi o structura cu trei paliere, respectiv un consiliu strategic, unul de coordonare si un board. Costoiu spune ca, la urmatoarea sedinta de guvern, va propune Consiliul strategic, care ar urma sa se ocupe si de un alt proiect – „Magurele, oras stiintific”, el apreciind ca la conducerea acestui consiliu trebuie sa se afle premierul, „pentru a fi angrenate toate institutiile statului care sa concure la realizarea acestui proiect, pentru ca sunt foarte multe infrastructuri necesare, drumuri, autoritatea locala etc.”. Consiliul de coordonare îl are ca presedinte chiar pe Mihnea Costoiu, iar manager de proiect este dr. Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara «Horia Hulubei».

Ziarul „BURSA” a publicat, la data de 16 iulie 2012, un interviu cu dr. Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN), din Magurele, în care a fost abordata, în premiera, problema laserului ce urmeaza a fi construit în apropiere de Bucuresti. Dr. Nicolae Victor Zamfir a declarat: „Este vorba de efectul unui câmp electromagnetic extraordinar de mare asupra acestor particule încarcate (n.r. elementare) care ne schimba imaginea, deoarece nu exista în natura (n.r. câmpurile). Unul din efectele prezise este ca se creeaza materie din vid”. De asemenea, directorul general al IFIN a spus faptul ca se va merge pe o directie care nu mai este explorata nicaieri în lume, fiind asteptate efecte stiintifice si descoperiri interesante. Referitor la beneficiile pe care le va avea tara noastra în urma acestui proiect, dr. Nicolae Victor Zamfir a sustinut ca aceasta investitie pune România pe harta stiintifica, centrul fiind unul deschis cercetatorilor din toata lumea. România a fost a patra tara din lume care, la începutul anilor „60, a realizat un laser, chiar la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele. Vlad Pîrvu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie