Rezultatele pentru judecatorul CEDO vor fi anuntate astazi

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, ca se vor anunta joi rezultatele selectiei pentru functia de judecator la CEDO în cadrul careia au fost audiati cinci candidati, iar oricare va fi ales de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei România se va prezenta mai mult decât onorabil.

Robert CazanciucEl a amintit ca initial s-au înscris în cadrul procedurii sapte persoane, însa doua s-au retras. „Au fost cinci audiati, mâine vom anunta candidatii si public rezultatele selectiei. Este procedura legala care cere, în urma audierilor, trei nume pentru a fi prezentate Guvernului. (…) A fost extrem de interesanta profesional audierea de astazi. Spre satisfactia noastra toti s-au prezentat destul de bine. O baza de selectie cred serioasa. (…) Sigur, în final, unul singur va fi ales si nu de catre România, dar oricare va fi ales ne prezentam cu siguranta mai mult decât onorabil si poate sa faca fata fara niciun fel de emotie oricarui interviu în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei”, a afirmat ministrul.

Robert Cazanciuc a explicat ca fiecare stat desemneaza un judecator la CEDO, însa ulterior numirii el nu va fi reprezentantul României în sensul ca promoveaza interesele statului român, ci va deveni independent, parte a unui mecanism destul de bine pus la punct, cu un mandat de sase ani.

Referitor la faptul ca voci din sistem ar fi afirmat ca oameni cu potential s-ar fi retras dupa ce s-a vehiculat ca sigura câstigarea acestei functii de catre Iulia Motoc, judecator CCR, ministrul Justitiei a subliniat ca e foarte greu sa se vorbeasca de „dat ca sigur” pentru ca acest lucru se poate spune doar dupa interviul în cadrul APCE. „Noi nu facem altceva decât sa propunem o lista de trei nume. Fiecare dintre cei trei are propria sansa în functie de prestatia în fata Adunarii Parlamentare. Nu noi decidem cine va fi judecatorul României la CEDO. Nu România decide acest lucru. România propune trei candidati plus un nume de rezerva din care va fi selectat în final cel care va reprezenta România la CEDO”, a explicat Cazanciuc.

Întrebat despre faptul ca în cazul în care va fi aleasa Iulia Motoc s-ar putea spune ca a fost un aranjament, ministrul a mentionat ca este aproape imposibil sa creada cineva în mod serios ca România poate determina ca Adunarea Parlamentara sa decida un anumit nume. „Daca va fi Iulia Motoc înseamna ca este cea care s-a prezentat cel mai bine la audieri”, a completat el. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie