Presedintele CSM considera ca magistratii nu pot fi chemati sa dea socoteala in fata altei puteri a statului

 

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat miercuri ca nu este normal ca magistratii sa fie chemati la audieri în Parlament, deoarece judecatorii si procurorii „nu pot da socoteala în fata altei puteri a statului”.

Oana HainealaLa finalul dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei, Oana Schmidt-Haineala a fost întrebata de jurnalisti ce parere are despre articolul propus care prevede ca orice persoana este obligata se se prezinta la audieri în Parlament.

„Este anormal. Iar punctul nostru de vedere nu poate fi decât în spiritul deciziei constitutionale. Dupa cum stiti, aceasta situatie a fost întâmpinata prin 2007 sau 2008. Avem o decizie a Curtii Constitutionale în aceasta materie. Punctul nostru de vedere este ca nu pot fi chemati magistratii sa dea socoteala în fata altei puteri a statului, pentru deciziile pe care le adopta. De aceea avem procurori si judecatori independenti”, a spus Haineala.

Pe de alta parte, presedintele CSM considera ca nu trebuie facute modificari în Constitutie cu privire la raspunderea magistratilor si actiunea în regres.

„Nu este normal ca statul sa se îndrepte cu actiune în regres în toate situatiile, fara a discerne, fara a stabili asa cum este stabilit la ora actuala atunci când este grava neglijenta, când este reaua-credinta a magistratului. Aceasta actiune în regres, daca se va exercita neconditionat, va fi de natura a crea o presiune si de a inhiba oarecum magistratii în caracterul independent al deciziilor pe care ei le iau. Suntem în situatia în care riscam ca mai binele sa fie dusmanul binelui. Reglementarea actuala, astfel cum este atât în Constitutie, cât si în legea organica, este în regula. De ce am schimba ceva care functioneaza”, a declarat Haineala.

Ea sustine ca, în prezent, statul se întoarce cu actiune în regres, atunci când magistratul a cauzat o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta.

„Este suficient, se ofera toate garantiile care stabilizeaza si independenta judecatorului si a procurorului în desfasurarea atributiilor lor profesionale si în acelasi timp si drepturile cetatenilor”, a mai spus Oana Schmidt-Haineala.agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie