Nepotul lui Petre Tutea l-a dat in judecata pe seful ICR Iasi, pentru neachitarea unor drepturi de autor

 

Seful ICR Iasi, poetul Cassian Maria Spiridon, a fost dat în judecata de catre nepotul lui Petre Tutea, pentru neachitarea unor drepturi de autor, în valoare de 25.000 de lei, pe care editura condusa de poetul iesean nu le-ar fi virat în contul urmasului lui Tutea, în urma vânzarii unui volum.

drepturi de autorViorel Tutea, unicul mostenitor al lui Petre Tutea, l-a dat în judecata pe presedintele Institutului Cultural Român (ICR) din Iasi, poetul Cassian Maria Spiridon, pe motiv ca acesta din urma, în calitate de director al editurii Timpul din Iasi, nu a achitat integral drepturile de autor, în urma vânzarii volumului „Omul-tratat de antropologie crestina”.

Cartea a fost editata, tiparita si comercializata în perioada 2002-2006, într-un tiraj de 2.000 de exemplare, însa Viorel Tutea sustine ca ulterior volumul a continuat sa fie tiparit si vândut în fiecare an, fara ca el sa fi fost înstiintat despre acest lucru.

În actiunea depusa zilele trecute la Tribunalul Iasi, Viorel Tutea afirma ca volumele au fost vândute în întreaga tara si ca editura Timpul nu si-a respectat contractul încheiat cu el, în anul 2002.

Totodata, Viorel Tutea precizeaza ca editura ieseana ar fi vândut 4.000 de exemplare ale volumului, de doua ori mai mult decât se convenise initial, în cadrul contractului.

„Dupa socoteli simple, care vor fi, sigur, confirmate de expertizele tehnice ce vor fi dispuse în elucidarea cauzei, pârâtii datoreaza cel putin 25.000 de lei”, a mai afirmat Viorel Tutea, în actiunea depusa la Tribunal.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, seful ICR Iasi, poetul Cassian Maria Spiridon, sustine ca nu are restante catre urmasul lui Petre Tutea si ca volumul a fost editat si vândut în conformitate cu prevederile contractului încheiat între cele doua parti.

„Eu nu stiu despre ce datorie vorbeste domnul Tutea. În anul 2007, i-am achitat 2.100 de lei, iar în urma cu trei ani i-am mai virat 2.600 de lei. Ultima data, în anul 2010, nu ne-a spus nimic despre faptul ca s-ar vinde carti în afara contractului”, a afirmat directorul editurii Timpul, Cassian Maria Spiridon.

El a mai spus ca tirajul de 2.000 de exemplare al volumului lui Petre Tutea n-a fost vândut în integralitate, în librarii existând înca o suta de carti. Între urmasul lui Petre Tutea si editura ieseana Timpul a mai existat un conflict, în urma publicarii unui alt volum, Viorel Tutea sustinând ca a câstigat în instanta drepturile legale de autor. Florin Ghetau, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie