Impozitul pe profit colectat de fisc in luna mai a scazut cu 26%

 

Impozitul pe profit colectat de fisc în luna mai a acestui an a scazut cu 26,2% (indice nominal) fata de aceeasi luna a anului 2012, fenomen care creste distanta dintre contributiile companiilor si cele ale salariatilor la bugetul de stat.

graficAstfel, ANAF a încasat – potrivit cifrelor facute public de institutie – 334,6 milioane de lei în luna mai 2013, cu 118 milioane de lei mai putin decât în aceeasi luna a anului trecut.
Potrivit unei mentiuni facute de ANAF, circa un sfert din scaderea încasarilor la impozitarea profitului provine din banci, care au raportat pierderi pe primele luni din 2013.

Scaderi consistente de încasare (11,1%) s-au înregistrat si la accize, desi acestea au crescut, potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeana. Astfel, pe accize s-au încasat 1,697 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai putin decât în luna mai 2012. Explicatia autoritatilor este ca scaderea provine îndeosebi de la tutun, unde sumele declarate/platite de marii producatori ar fi fost mai mici din cauza masurilor acestora de crestere a stocurilor.
Microîntreprinderile si TVA-ul preiau pierderea

Au crescut, în schimb, încasarile din impozitele pe salarii, PFA-uri si pe cifra de afaceri a microintreprinderilor (multe în pierdere): s-au încasat 1,87 miliarde de lei, cu 5,1% mai mult decât în mai 2012.

Încasarile din TVA au crescut cu 6%, la 4,304 miliarde de lei.

Per total, la bugetul de stat s-au colectat în luna mai 13,606 miliarde de lei, cu 2,6% mai mult decât în aceeasi luna din 2012.

La încasarile pentru bugetele de asigurari sociale, sunt de mentionat:

O scadere cu 101,7 milioane de lei la Fondul national de Sanatate
O scadere cu 218,6 milioane de lei la CAS
O crestere minuscula, de 1,02 milioane de lei la fondul de somaj.

ANAF explica scaderile încasarilor la bugetele sociale prin aceea ca s-au platit anticipat salarii în sectorul bugetar înainte de Paste.Razvan Diaconu, cursdeguvernare.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie