Cererea de eliberare pe cautiune formulata de Viorica Oniga, a fost respinsa de Tribunalul Prahova

 

Tribunalul Prahova a respins, miercuri, cererea de eliberare pe cautiune formulata de fosta sefa a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova medicul Viorica Oniga, arestata pentru fapte de coruptie, acesteia urmând sa i se restituie suma de 10.000 de lei pe care o achitase.

ciocanSectia penala a Tribunalului Prahova a respins, miercuri, cererea de eliberare pe cautiune formulata de fosta presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova medicul Viorica Oniga.

Astfel, instanta a dispus restituirea sumei de 10.000 de lei pe care Oniga o achitase, marti, drept cautiune, a declarat purtatorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, Alina Anton-Pavel.

Prezenta miercuri în sala de judecata, Viorica Oniga, aflata în arestul Politiei Judetene Buzau, le-a cerut magistratilor sa o judece în libertate, motivând ca starea sa de sanatate s-a agravat în detentie ca urmare a faptului ca nu primeste tratament medicamentos corespunzator pentru bolile de care sufera si nici nu beneficiaza de regim alimentar pentru aceste boli.

În schimb, procurorul prezent în sala de judecata a sustinut ca eliberarea inculpatei nu este oportuna întrucât exista „posibilitatea reala” ca ancheta sa fie influentata.

Decizia Tribunalului Prahova poate fi atacata cu recurs în termen de 24 de ore, acesta urmând sa fie judecat la Curtea de Apel Ploiesti.

Luni, Oniga a depus o cerere de eliberare provizorie pe cautiune, iar, marti, Tribunalul Prahova a stabilit o cautiune de 10.000 de lei, pe care fosta presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a platit-o. Miercuri, instanta urma sa stabileasca daca Oniga va fi pusa în libertate.

Viorica Oniga este, de asemenea, inculpata într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti. Oniga a fost trimisa în judecata pentru doua infractiuni de conflict de interese. Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Public, Oniga a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a sotului si a fiului sau, acestia primind indemnizatii.

„Viorica Oniga (…) în calitate de functionar public, presedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti Prahova, aflata în subordinea Consiliului Judetean Prahova, în exercitarea atributiilor de serviciu, în 19 si 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Romulus Bujor Banica si Dardu Banica, sotul si respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap si documentarele de evaluare medicala. Prin încadrarea lor în grad de handicap acestia au beneficiat de drepturile si accesibilitatile prevazute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizatie lunara si buget complementar”, se arata în documentul citat.

Primul termen al acestui proces, înregistrat pe rolul curtii de Apel Ploiesti în 22 mai, cu cinci zile înainte ca Oniga sa fie retinuta de DNA si arestata preventiv, va fi joi.

Viorica Oniga a fost arestata preventiv în 28 mai, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzata de luare de mita în forma continuata, fals intelectual în forma calificata si continuata si abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta si de la alti cinci intermediari (între care inculpatii Gabor Sorin Octavian si Neacsu Georgeta – ambii arestati preventiv în cauza) bani si bunuri în valoare totala de aproximativ 97.200 de lei, pentru ca, în schimb, sa îsi încalce atributiile de serviciu prin aceea ca a încadrat în grad de handicap si a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în conditiile în care acele persoane nu sufereau de bolile mentionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.

Cele 68 de persoane identificate pâna la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de însotitor totalizând 1.146.200 lei, suma ce reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile, potrivit procurorilor.

Viorica Oniga a fost suspendata din functie în 29 mai.

În 10 iunie, Consiliul Judetean Prahova a aprobat revocarea din functie a sefei Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova medicul Viorica Oniga, arestata preventiv pentru fapte de coruptie, aceasta fiind înlocuita de Andreea Ileana Dumitrescu, medic de medicina generala, angajat al DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formata din cinci persoane, respectiv presedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, si patru membri, între care un medic angajat al Directiei de Sanatate Publica Prahova, un psiholog, un asistent social si un reprezentant desemnat de organizatiile neguvernamentale care desfasoara activitati în beneficiul persoanelor cu handicap. Daciana Ilie, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie