Premierul Victor Ponta si-a contrazis propria ordonanta cu privire la impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii

 

Premierul Victor Ponta a contrazis, ieri, textul ordonantei pe care semnat-o cu mânuta lui, martea trecuta, al carei articol 2 impune un impozit de 85% pe salariile compensatorii primite de conducerile companiilor atunci când înceteaza mandatele de munca.

victor ponta11Impozitul de 85%, numit de Ponta taxa pe „obrazul gros”, a aparut în contextul în care unii dintre membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au încasat câte 19 salarii compensatorii atunci când CSA a fost înglobata în Autoritatea de Supraveghere Financiara, alaturi de CNVM si CSSPP.

Însa, în ordonanta 55/2013, publicata în Monitorul Oficial din 6 iunie, numai primul articol face referire la ASF, în timp ce al doilea precizeaza clar ca veniturile din salarii compensatorii ale angajatilor cu functii de conducere sau ale persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administratii si consilii de conducere sunt impozitate cu 85%.

Aceasta veste a provocat reactii puternice în mediul de afaceri, mai ales ca nu era clar de ce i s-ar cuveni statului cei 85% din salariile compensatorii ale managerilor din companii private.

Raluca Turcan, vicepresedinte PDL, partid aflat în opozitie, a trans-mis un comunicat prin care îl acuza pe Victor Ponta de „lipsa de întelegere economica” si „desconsiderare totala a sectorului care produce în România pentru a plati pensii si salarii”.

Mai mult, consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blanculescu, a pus paie pe foc, declarând ca si în mediul privat exista „obraz gros”.

Dupa o zi întreaga de dezbateri în tara, Victor Ponta a precizat din Germania ca taxa de 85% se aplica numai în cazul ASF.

Primul-ministru a spus ca Ionel Blanculescu nu stie ce vorbeste si, mai mult, si-a contrazis propria ordonanta, adica a admis ca nu stie ce a semnat.

„Nu doar ca nu se aplica în mediul privat (n.r. taxa de 85% pe salariile compensatorii), nu se aplica nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplica”.

„Daca, de exemplu, dam salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozitam cu 85%”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ionel Blanculescu considera ca impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administratie si de conducere este normala, deoarece si în mediul privat exista un „obraz gros”.

Ionel Blanculescu a spus la un post tv: „Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector. Puneti-va în locul actionarilor unei banci care trebuie sa suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleaca din sistem pe diverse motive si veti constata ca asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat si un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii, datorita crizei se gaseau personaje care sa încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie ca plateam un credit cu o dobânda mai mare sau o asigurare mai mare, si atunci este normal ca cei 85% sa atinga inclusiv mediul privat, pentru ca nu atinge partea de performanta, ci o exceptie”.

Contactat de ziatul „BURSA”, înainte ca premierul Ponta sa explice prevederile Ordonantei, Ionel Blanculescu nu a precizat o destinatie anume pentru banii respectivi, consilierul subliniind ca, odata ajunsi la stat, banii ar fi depersonalizati.

Ionel Blanculescu ne-a declarat: „Impozitul este o suma obligatorie. Odata ajunsi la stat, banii respectivi se depersonalizeaza. Ei urmeaza sa fie directionati unde sunt necesari. Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector”.

Victor Ponta a precizat, ieri, ca Ionel Banculescu nu stia ce a fost adoptat în Guvern.

În final, tot nu este clar cine are dreptate – Victor Ponta, cel care a explicat, ieri, ordonanta sau Victor Ponta, cel care a semnat-o saptamâna trecuta.

Asteptam din partea Guvernului si rectificarea în scris. Veronica Placintescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie