Podul Calafat-Vidin va fi inaugurat vineri
Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regionala, va face vineri o vizita în România, urmând sa aiba întâlniri cu oficialii români si sa participe împreuna cu premierul Ponta la inaugurarea podului Calafat-Vidin si la deschiderea lucrarilor de constructie a Laserului ELI de la Magurele.
Oficialul Comisiei Europene va avea întâlniri vineri dimineata cu premierul Victor Ponta, alaturi de care va sustine o declaratie de presa la Palatul Victoria, cu vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum si ministrul delegat pentru Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, potrivit agendei comisarului european.
De asemenea, Hahn si premierul Ponta vor participa vineri dupa-amiaza, pe platforma Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele, la lansarea proiectului Laserului ELI-NP.
Comisarul european si premierul Ponta se vor deplasa apoi pentru inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde va fi prezent si presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Victor Ponta l-a invitat la eveniment si pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, iar acesta a acceptat, potrivit unor surse surse guvernamentale.
Noul pod rutier si feroviar Calafat-Vidin va fi inaugurat în 14 iunie si va fi exploatat de o societate mixta româno-bulgara, iar taxa pentru tranzitarea acestuia va fi de 6 euro, a anuntat, pe 28 mai, la Calafat, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual podul Calafat-Vidin.
România si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însa initierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.
Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).
Podul va avea doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Proiectul a beneficiat de împrumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) organizeaza vineri o festivitate de inaugurare a lucrarilor de constructii civile ale proiectului ELI-NP, cel mai mare proiect de investitii în infrastructura de cercetare stiintifica din România.
Costurile ELI-NP sunt de 356,231 milioane euro, finantarea UE fiind de 83%, restul fiind asigurat de statul român. Marius Fratila, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!