Interviul pentru functia de judecator CEDO va avea loc miercuri la sediul MJ. Codrin Miron s-a retras din cursa – surse

 

Candidatii pentru functia de judecator la CEDO sustin miercuri interviul la sediul Ministerului Justitiei, una dintre persoanele înscrise – Codrin Miron – retragându-se din cursa, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

ministerul justitieiPotrivit acelorasi surse, toti cei sase candidati ramasi în cursa – Cristina Coteanu, Bianca Gutan, Iulia Motoc, Tudor Pantîru, Florin Streteanu si Paul Vasilescu – vor sustine miercuri interviul în fata Comisiei de selectie.

Sursele citate au precizat ca interviurile vor începe în jurul orei 13,00 si ca fiecare candidat are la dispozitie o ora.

Ministerul Justitiei a informat luni ca, în urma publicarii anuntului privind selectia candidatilor în numele României pentru functia de judecator la CEDO, au fost depuse sapte candidaturi, printre acestea aflându-se si Iulia Motoc, de la Curtea Constitutionala.

„Conform procedurii indicate în anuntul privind selectia candidatilor în numele României pentru functia de judecator CEDO, publicat la data de 23 mai 2013, în urma depunerii dosarelor, candidatii înscrisi vor sustine un interviu în fata Comisiei, care va avea loc în perioada 12 – 14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justitiei. Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de încarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale. Interviul va avea loc în limba româna, însa vor fi adresate minim doua întrebari si maxim cinci întrebari în cele doua limbi oficiale ale CEDO; în functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii în care a fost adresata întrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii în curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat în limba indicata ca fiind cunoscuta în mod activ”, arata MJ într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Comisia va selecta trei candidati, care vor fi inclusi, în ordine alfabetica, pe lista de propuneri care va fi înaintata Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor juridice si pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor, reunite în sedinta comuna, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu cele trei propuneri.

Judecatorul român la CEDO va fi ales de Adunarea Parlamentara de pe lista de trei candidati prezentata de România.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expira în decembrie iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pâna pe 26 iulie.

Comisia de selectie este formata din: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Anastasiu Crisu – Avocatul Poporului, Catrinel Brumar – agentul guvernamental pentru CEDO, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea – judecator la ÎCCJ, Simina Tanasescu – prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Radu Catana – prorector al Universitatii „Babes-Bolyai”, si Madalina Manolache – director la Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului din cadrul MJ.

Ministerul Justitiei a publicat anterior conditiile care trebuie îndeplinite de candidati: sa aiba vârsta sub 70 de ani; sa se bucure de înalta prestanta morala si civica; sa fie întrunite conditiile de exercitare a unor înalte functiuni judiciare sau sunt juristi cu reputatie profesionala recunoscuta; sa aiba experienta în domeniul drepturilor omului; sa cunoasca în mod activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale CEDO si cel putin în mod pasiv cealalta limba; în masura posibilului, alegerea lor ca judecator sa nu necesite înlocuirea frecventa sau pentru perioade lungi cu un judecator ad-hoc în exercitarea mandatului; sa posede cunostinte de drept international public si de drept comparat. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie