Grupul Feroviar Roman (GFR) s-a imprumutat de la Eximbank pentru investitii in Bulgaria si Croatia

 

Grup Feroviar Român (GFR), membru al Grampet Group, a accesat o linie de credit de la Eximbank, în valoare de 54 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru investitiile pe care compania le va efectua în cadrul privatizarilor în care este implicata în Bulgaria si Croatia, se arata într-un comunicat al Grampet Group, remis marti AGERPRES.

GFRGrup Feroviar Român este pe lista scurta a investitorilor interesati de privatizarea operatorului de stat de transport de marfa pe calea ferata din Bulgaria, BDZ Cargo, iar oferta financiara irevocabia pentru preluarea operatorului de stat din Bulgaria se va depune pe 25 iunie a.c..

Grampet Group este cel mai mare jucator privat în sectorul transportului feroviar de marfa din România si din Europa Centrala si de Sud-Est. Prin preluarea operatorilor de stat din tarile vecine, Grampet Group si Grup Feroviar Român îsi consolideaza pozitia de jucator strategic regional si european în transportul feroviar, devenind al patrulea cel mai mare detinator de vagoane din Europa.

GFR este unul din cei doi investitori care au mai ramas în cursa pentru privatizarea CFR Marfa, alaturi de Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, dupa încheierea procedurii de verificare a documentelor depuse de companiile înscrise pe ‘Lista scurta’ în etapa de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante. Comisia de Privatizare va deschide plicurile cu documentele de participare la licitatie, a ofertelor de cumparare de actiuni depuse si va stabili ofertantul adjudecatar în data de 20 iunie, ora 11.00, la sediul Ministerul Transporturilor.

Potrivit unui comunicat al Bancii de Export-Import a României – EximBank, banca a stabilit un parteneriat strategic cu Grup Feroviar Român pentru acordare de sprijin financiar în vederea achizitionarii unor companii din afara României tinând cont, pe de o parte, de cadrul legal – Legea 96/2000 – potrivit caruia banca efectueaza operatiuni specifice de finantare si garantare pentru promovarea investitiilor românesti în strainatate, dar si de strategia EximBank de sustinere a companiilor românesti cu proiecte în afara tarii.

‘Parteneriatul strategic dintre GFR si EximBank se orienteaza catre alte tinte de interes din afara României, pe de o parte, si catre activitatea curenta a companiei pe de alta, însa nu ia în considerare, sub nici o forma, o implicare în privatizarile din România – nici acum, nici în viitor. Orice companie din România capabila sa-si extinda activitatea în afara tarii este un potential partener al EximBank. Cred ca avem companii românesti care au ajuns la maturitate deplina pe piata locala si care vor si pot sa devina jucatori regionali. Toate aceste companii gasesc în EximBank un partener strategic’, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atât credite standard pentru activitatea curenta sau pentru investitii, cât si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobânda subventionata (dobînda este cu cinci puncte procentuale sub dobânda pietei si este fixa pe toata perioada de creditare) si compensarea partiala a dobânzii care permite recuperarea a pâna la 50% din dobânda platita pentru creditele de investitii în lei contractate de la banci, inclusiv EximBank.

Garantiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garantii colaterale. Garantiile emise de EximBank preiau o parte semnificativa a riscului de credit astfel ca utilizarea lor asigura accesul mai facil la finantare.

Banca detine o retea de 15 unitati în principalele orase din România. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie