CSM a avizat favorabil proiectul OUG privind taxele judiciare de timbru, si a sustinut majorarea plafonului de 30% dat justitiei

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul ordonantei de urgenta privind taxele judiciare de timbru, prilej cu care a reiterat necesitatea majorarii procentului actual de 30% acordat justitiei în urma colectarii acestora, în vederea asigurarii functionarii în bune conditii a instantelor judecatoresti.

csmPlenul CSM a discutat în sedinta de luni nota Directiei legislatie referitoare la proiectul de ordonanta de urgenta privind taxele judiciare de timbru, transmis spre avizare de Ministerul Justitiei.

Proiectul de OUG a fost avizat favorabil cu câteva propuneri si observatii.

„Un aspect care a constituit o preocupare constanta a CSM îl constituie destinatia fondurilor realizate din încasarea taxelor judiciare de timbru. Astfel, daca, anterior, art. 26 alin. (4) din Legea 146/1997 prevedea ca sumele provenind din taxele judiciare de timbru se constituie venituri la bugetele locale, ca urmare a demersurilor CSM si ÎCCJ, prin Legea 76/2012, au fost modificate aceste dispozitii, astfel ca, începând cu 1 ianuarie 2013, o cota de 30% din sumele provenind din taxele judiciare de timbru se constituie venituri la bugetul de stat, fiind cuprinsa distinct în bugetul de venituri si cheltuieli al MJ si urmând a fi folosita exclusiv pentru finantarea instantelor judecatoresti si a sistemului de ajutor public judiciar. În mod firesc, în continuarea demersurilor sale anterioare, în vederea asigurarii unor resurse materiale absolut necesare functionarii în bune conditii a instantelor judecatoresti, CSM sustine ideea majorarii procentului actual de 30%”, precizeaza CSM.

O alta observatie se refera la actiunea de divort, CSM apreciind ca ar trebui sa se prevada stabilirea unei taxe de timbru superioare onorariului notarial perceput în acest caz (care este în prezent în cuantum de 620 lei, conform Ordinului ministrului justitiei nr. 46/C/2011), urmând ca partile ce se afla în situatii speciale sa beneficieze în continuare de dispozitiile referitoare la ajutorul public judiciar.

În opinia CSM, este necesar a se analiza daca nu ar trebui introdus si un nou caz de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru, eventual într-un cuantum cuprins între 50-100%, în ipoteza în care cererea/actiunea corect timbrata este anulata pentru conditii de forma, în procedura de regularizare prevazuta de art. 200 Cod procedura civila, având în vedere ca nu mai are loc judecata si nici macar nu se mai procedeaza la comunicarea catre pârât a cererii de chemare în judecata.

O alta varianta ar fi aceea a posibilitatii folosirii acestei taxe, deja platite, într-un proces ulterior între aceleasi parti, având acelasi obiect, declansat, desigur, în baza unei cereri introduse cu respectarea conditiilor de forma.

CSM mai reitereaza solicitarile sale anterioare referitoare la abilitarea ministrului justitiei, prin acest proiect de act normativ, de a stabili prin ordin modalitatea de calcul a cheltuielilor judiciare (în materie penala si în materie contraventionala). agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie