Asociatia Procurorilor din România doreste egalizarea statutului procuror-judecator si reducerea mandatului membrilor CSM

 

Asociatia Procurorilor din România a stabilit un pachet de modificari minimale pe care le solicita Comisiei de revizuire a Constitutiei, a declarat miercuri presedintele asociatiei, Constantin Sima.

Constantin Sima presedintele Asociatiei Procurorilor din RomâniaEl a solicitat, în cadrul dezbaterilor Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, ca, în primul rând, sa se consacre în textul Constitutiei, la articolul 132, care se refera la Statutul procurorului, faptul ca procurorii sunt independenti si inamovibili.

„Daca ar fi existat aceasta prevedere constitutionala, probabil ca multe dintre deficientele care au fost criticate în ultimii ani n-ar mai fi existat”, a argumentat Sima.

A doua propunere cu care APR s-a prezentat la Comisia parlamentara, care vizeaza tot amendarea articolului 132, este ca solutiile procurorilor sa fie casate numai de instantele judecatoresti, considerând ca, printr-o astfel de prevedere, se realizeaza o egalizare de statut între procuror si judecator.

Totodata, Asociatia Procurorilor din România doreste ca mandatul membrilor CSM sa se reduca la trei ani.

„Este un mandat mai redus, care responsabilizeaza membrii CSM într-o masura mai mare decât în prezent si care îi aduce mai aproape de cei care i-au ales. În subsidiar, am rugat Comisia sa reflecte asupra denumirii de Minister Public si Parchet, care creeaza numeroase confuzii. În Italia si Portugalia se foloseste denumirea de ‘Procuratura’, la care România a renuntat”, a mai spus Constantin Sima. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie