Agentia de Presa Austriaca: Romania nu are o faima prea buna, ca partener de afaceri

 

Agentia de Presa Austriaca ( APA) a publicat un nou articol critic la adresa Romaniei. De data aceasta in vizorul jurnalistilor nu mai sunt hotii romani care au migrat in toata Europa, ci Guvernul de la Bucuresti. APA, citata de Agerpres, sustine ca investitorii germani, prezenti la intalnirea cu Victor Ponta organizata la Berlin, s-au aratat destul de nemultumiti de politica statului roman. Totul porneste de la intarzierile mari inregistrate din partea statului in privinta achitarii facturilor emise pentru servicii deja prestate.Mai mult, agentia de presa mentionata ca la sfarsitul discutiilor, oamenii de afaceri din Germania au concluzionat ca Romania nu ar avea o faima prea buna, ca partener de afaceri.

presa strainaAPA noteaza ca statul roman ar avea datorii de 100 de milioane de euro, iar anul trecut, acestea s-au ridicat la 250 de milioane de euro. Printre lucrurile care sunt imputate tarii noastre se afla si birocratia, lipsa infrastructurii si progresele tot mai lente in constructia retelei de autostrazi.Referitor la problema datoriilor publice acumulate de sectorul public, APA scrie ca a fost discutata inca de la vizita cancelarului german Angela Merkel la Bucuresti, din urma cu aproape trei ani. Atunci, cancelarul Merkel atragea atentia ca licitatiile trucate ii indeparteaza pe investitorii germani de Romania. Cu un volum de afaceri total de 6,3 miliarde de euro, companiile germane se aflau, potrivit statisticilor din 2011 ale Bancii Nationale a Romaniei, pe locul al treilea intre investitorii straini, dupa cei olandezi si austrieci. Germania este un partener economic important pentru Romania, si vrea sa ramana astfel, dupa cum a spus Angela Merkel, care i-a cerut totodata guvernului Ponta sa combata coruptia, precum si mai multa transparenta.

La randul sau, Victor Ponta le-a multumit investitorilor germani pentru contributia importanta la dezvoltarea Romaniei. Totodata, el a explicat ca bugetul de stat al Romaniei „are buzunarele goale” anul acesta, ca urmare a altor cheltuieli, insa ca el cunoaste problema si ca exista intentia de a ajunge la un „moment de timp 0”, in care datoriile existente sa poata fi lichidate.

APA consemneaza ca Victor Ponta a mai aratat ca guvernul le-a cerut autoritatilor locale sa prezinte situatia datoriilor si ca a luat masuri, prin hotarari de guvern, fata de administratiile care nu si-au platit facturile la timp. Din partea Guvernului Romaniei, a mai spus Ponta, exista „decizia absoluta de a imbunatati cadrul legal si protectia investitorilor germani”.

Conditii importante

Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta ca pentru a deveni interesanta pentru firmele din Germania Romania trebuie sa ofere tineri calificati, stat de drept, cadru legislativ predictibil si eliminarea coruptiei. „Este nevoie ca acele companii care doresc sa fie active in Romania sa gaseasca tineri bine calificati la fata locului. Al doilea aspect adus in discutie este ca in Romania consider ca este foarte important sa se intruneasca toate conditiile statului de drept, problemele legate de coruptie sa fie inlaturate, sa existe predictibilitate privind cadrul legislativ. Aceste conditii sunt foarte importante pentru companiile noastre ca sa initieze investitii in Romania”, a subliniat Winfried Kretschmann.

La randul sau, premierul Ponta a admis ca invatamantul din Romania a pierdut foarte mult din caracteristicile sale pragmatice de pregatire profesionala. „Unul dintre elementele cele mai importante pe care o companie germana le ia in considerare cand face o investitie in Romania se refera la gasirea unui personal calificat. In baza declaratiei de astazi, vom porni un program de colaborare institutionala, profesori romani vor beneficia de traininguri aici, in Baden-Württemberg, pe acest domeniu al pregatirii vocationale. Avem un proiect-pilot de mare succes la Brasov, o companie germana si un liceu din Brasov unde se merge deja pe acest sistem de educatie profesionala. Pregatim profesori romani aici, in Baden-Württemberg, imbunatatim legislatia privind sistemul de educatie din Romania pe baza experientei din Germania si din Baden-Württemberg si includem in toate discutiile noastre cu companiile care investesc in Romania posibilitatea incheierii acestui tip de parteneriat cu unitati de invatamant. In mod sigur, pentru Germania, pentru Romania si pentru toata Europa cea mai mare provocare o reprezinta gasirea si crearea de locuri de munca pentru tineri si trebuie ca in acest sistem, in care landul este extrem de eficient, sa pregatim din timp elevii, tinerii romani pentru viitoarele meserii in care sunt solicitati. Este un parteneriat intre Romania si Baden-Württemberg, un parteneriat institutional intre ministerele de resort, dar si inceputul unui parteneriat intre companiile private si liceele si scolile din Romania”, a aratat Victor Ponta. Stefania Enache, finantistii.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie