Propunere a procurorului general, cu privire la modificarea OUG privind circulatia pe drumurile publice

 

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis, la data de 07.06.2013, Ministerului Afacerilor Interne o propunere de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

restrictii circulatie masini mare tonajAcest demers este initiat ca urmare a recentelor evaluari asupra eficientei sistemului judiciar care semnaleaza existenta a numeroase atributii non-judiciare, care afecteaza organizarea muncii procurorilor, necesitatea simplificarii procedurilor, inscriindu-se in coordonatele regasite si in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare privind volumul de munca in sistemul judiciar.

Sunt vizate dispozitiile art. 111 alin. 6 din actul normativ, care se refera la prelungirea periodica (la un interval de 30 de zile) a dreptului de circulatie a conducatorului auto implicat intr-un accident de circulatie, de catre procuror sau instanta de judecata, in functie de faza procesuala in care se afla cauza, pana la solutionarea definitiva a acesteia.

Sub acest aspect, propunerea de modificare urmareste degrevarea procurorului care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori a instantei de judecata investita cu solutionarea cauzei, in sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulatie o singura data, pana la adoptarea unei solutii in faza de urmarire penala, respectiv ramanerea definitiva a solutiei, cu posibilitatea reexaminarii actului din oficiu, la cererea partilor sau la sesizarea organelor de politie.

In cadrul Proiectului de modificare O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se arata:

Recente evaluari asupra eficientei sistemului judiciar semnaleaza existenta multor atributii non-judiciare, care afecteaza organizarea muncii procurorilor, alocarea resurselor spre finalitatea judiciara a unor cauze, necesitatea simplificarii procedurilor etc.

Un astfel de caz il constituie dispozitiile OUG nr.195/2002, republicata si cu modificarile ulterioare, care prevad in cadrul Capitolului 7 „Raspunderea contraventionala”:

  • masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, in cazurile prevazute de ordonanta,
  • procedura prelungirii dreptului de circulatie pe baza dovezii inlocuitoare, in anumite cazuri.

Conform dispozitiilor art.111 alin.6 din OUG nr.195/2002,

„La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.”

Textul are aceasta redactare conform OUG nr.146/2008, mentinand in atributiile procurorului o masura destinata inlaturarii unei stari de pericol si preintampinarii savarsirii altor fapte interzise de lege.

Consideram ca ipotezele normative in care este posibila prelungirea dreptului
de circulatie sunt suficient determinate pentru a justifica dispunerea prelungirii pe toata durata efectuarii cercetarilor, in faza urmaririi penale, respectiv pe toata durata judecarii intr-un ciclu procesual, in cursul judecatii, cu exceptia cazului in care organul judiciar ar aprecia necesara revizuire, in urma unor moduri de sesizare alternative:

  • din oficiu,
  • la cererea partilor,
  • la sesizarea organelor de politie.

Motivarea propunerii noastre are in vedere pe de-o parte, necesitatea degrevarii magistratilor de efectuarea unor acte procedurale care nu reflecta o procedura bazata pe elemente noi, eventualitatea incetarii prelungirii dreptului de circulatie fiind posibila printr-o procedura expresa, a reexaminarii.

Pe baza datelor statistice corespunzatoare anului 2012 privind circulatia pe drumurile publice, cand:

  • au fost trimisi in judecata 14.328 inculpati;
  • s-au aplicat dispozitiile art.181 C.pen. fata de 13.158 invinuiti,
  • au fost solutionate prin neinceperea urmaririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmarire penala 14.567 cauze, rezulta un volum important de activitate pentru procedura reglementata de art.111 al.6 din OUG nr.195/2002, in forma actuala, care consideram ca instituie mecanisme greoaie privind accesul cetateanului la justitie (cerere, prelungire, comunicare la fiecare 30 de zile).

Propunerea de modificare

Art. 111 alin. 6 se modifica ?i va avea urmatorul cuprins:

„ (6) La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin.
(1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.”

Dupa alin. 6 se introduc doua noi aliniate, alin.6 indice 1 si alin.6 indice 2, care vor avea urmatorul cuprins: „(6 indice 1) Solutia data cererii de prelungire a dreptului de circulatie poate fi reexaminata, de procurorul sau de instanta care a dispus-o, din oficiu, la cererea partilor ori la sesizarea organelor de politie.

(6 indice 2) La solutionarea cauzei, rezolutia sau ordonanta prin care procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala ori incetarea urmaririi penale sau hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.” Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie